© Jobat.be

© Jobat.be

1 / 2

In Antwerpen verdien je gemiddeld 3.346 euro

Het gemiddeld maandelijkse brutoloon dat je in een Vlaamse provincie kan verdienen, varieert behoorlijk. In Antwerpen betalen werkgevers een stuk meer dan in Limburg of West-Vlaanderen, maar dan weer minder dan in Vlaams-Brabant. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2018.

(wv)

Over heel het land bekeken kan een werkende Belg gemiddeld rekenen op een maandelijks brutoloon van 3.329 euro. Dat landelijke loongemiddelde ligt overigens zowat 4 procent hoger dan bij de Jobat Loonwijzer van vorig jaar. De lonen zitten dus in de lift. Dit jaar biedt de Loonwijzer een inkijk in het loonzakje van zowat 20.000 respondenten, verdeeld over heel België.

Zo’n landelijk loon van 3.329 euro is natuurlijk een gemiddelde. En veelverdieners trekken zo’n gemiddelde naar boven. Daarom vermelden we ook de mediaan en die ligt in ons land op 3.000 euro bruto. Concreet betekent dit dat de helft van de ondervraagden in België minder verdient dan 3.000 euro en de andere helft meer verdient dan dat bedrag.

Antwerpen op vier

In Antwerpen verdien je met 3.346 euro bruto ongeveer evenveel als het landelijk gemiddelde. Al doen de Antwerpse werkgevers met hun voorziene vergoeding wel beter dan die in Limburg en Oost- en West-Vlaanderen. Maar nogmaals: het gaat telkens om gemiddelden.

Over heel het land bekeken, kan je in Brussel overigens het meest verdienen: 3.642 euro bruto per maand, en dus ruim 300 euro meer dan gemiddeld in heel België. Dat verschil heeft vooral te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat (hoofdkantoren van) grote bedrijven en organisaties, zoals de EU. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er goed vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld meer dan arbeiders en bedienden.

Na Brussel zijn Waals- en Vlaams Brabant de koplopers in ons land, met Antwerpen op de vierde plaats. Maar om het meest te verdienen, trek je dus best naar het Brusselse. Al willen velen natuurlijk dichter bij huis werken.

>

>

>