© Isopix - Photo News

Margriet Hermans: “Ik wist dat dit met Walter ging gebeuren, en toch…”

Het was Margriet Hermans die enkele maanden geleden bekendmaakte dat het niet goed ging met haar goede vriend Walter Capiau. Een mededeling die Capiau zelf niet meteen kon appreciëren. “Margriet, wat doe je nu? Je begraaft mij al en ik ben nog niet dood”, zei hij haar over de telefoon. Ook andere BV’s treuren om het verlies.

nkdr, BELGA

Ze leerden elkaar kennen als collega’s, maar Margriet Hermans en Walter Capiau werden al snel vrienden. Een band die doorheen de jaren alsmaar sterker zou worden, ook al zou ze zoals vele anderen nooit deel uitmaken van het kleine groepje échte vertrouwelingen die Capiau rond zich verzameld had. “Ondanks onze vriendschap, bleef hij toch wel gesloten”, vertelt Hermans aan onze redactie. Maar dat betekende niet dat er geen goede herinneringen met hem te maken vielen.

“Werken met Walter Capiau was een feest. Ik herinner me niets dan toffe ervaringen met hem. Hij organiseerde ook reisjes en cruises, en die ene korte cruise naar Engeland ga ik nooit vergeten. We waren daar met allemaal artiesten en BV’s, waaronder Anne de Baetzelier en Daisy Van Cauwenberghe, maar op die eerste avond was iedereen ziek. Daar stonden we dan, de mensen wilden een avondvullende show zien en de enigen die nog wakker waren, waren ik en Walter. Wij hebben dan die hele avond met z’n twee moeten vullen. Eigenlijk was dat een geweldige ervaring.”

© ISOPIX

De laatste jaren verwaterde hun vriendschap, voornamelijk omdat Capiau zich fel teruggetrokken had uit het publieke leven nadat hij zes jaar geleden in opspraak kwam wegens seksueel misbruik. Twee mannen vertelden hoe ze als tieners aangerand waren door Capiau. “Dat was echt een zware klap voor hem. Hij heeft zich toen echt teruggeplooid op zijn familie. Voor zijn kinderen, die hij doodgraag zag, was die heisa ook niet gemakkelijk.”

Vorig jaar organiseerde een gemeenschappelijke vriend nog een feestje voor de tachtigste verjaardag van Capiau, een feestje waar ook Hermans voor uitgenodigd werd. “Ik kon toen niet, en ik vond dat zo jammer. Tot ik de foto’s zag, want hij zag er toen al echt niet meer goed uit. Je zag dat zijn gezondheid fel achteruitgegaan was.”

Haar ontzetting over die foto’s deelde Hermans toen met Dag Allemaal. “Walter is heel, heel ziek”, vertelde Hermans toen. “Hij vecht tegen een ongeneeslijke ziekte. Walter is een vechter, maar ik vrees dat hij deze strijd zal verliezen.” - “Achteraf had ik wel wat spijt van die uitspraak”, vertelt Hermans ons.

Het duurde ook niet lang voor Walter Capiau haar ook vroeg waarom ze dat gedaan had. "’Margriet, wat doe je nu? Ik ben nog niet dood en je begraaft mij al!’, vroeg hij mij toen. Ik heb dan gezegd: ‘Maar Walter, ik wil gewoon niet dat je de strijd opgeeft, ik zie u graag he. Want dat was zo, wij zagen elkaar graag.”

Nu moest Walter de strijd toch opgeven. “Ik wist het eigenlijk hoor, dat het ging gebeuren, maar als dat moment daar is, dan is dat toch nog altijd moeilijk.”

“Ik haalde Walter naar de tv”

Jan Van Rompaey was de man die Walter Capiau in de jaren zeventig naar de tv haalde. “Het was nog zwart/wit-tv. Walter was toen al een vedette op de radio met zijn programma “Capriolen”. Ik zag hem vaak. Ik zat zelfs geregeld in de studio tijdens de opnames omdat Walter graag publiek had en er voor de radio-opnames ook ‘lachers’ nodig waren. Walter hield me altijd goed in het oog; als ik lachte tijdens zijn “Capriolen” wist hij dat het goed was.”

“In die periode maakte ik het tweewekelijke satirische programma “Magesien”. We zochten een personage dat elke uitzending een andere absurd typetje moest spelen. Een man met twee gebroken armen die aan passanten op straat vroeg zijn neus te snuiten of een economieprofessor die hangend aan een touw de zwevende franc wilde uitleggen. Walter wilde dat onmiddellijk doen en zo werd hij ook plots een gezicht in Vlaanderen. We zijn later vrij close gebleven. De mutualiteiten nodigden ons samen uit om in Zwitserland de sneeuwklassen te gaan vermaken. Walter was een groot talent. Ik hoop dat het schandaal dat zes jaar geleden naar bovenkwam daar geen eeuwige schaduw over gooit.”

Niet verrast door schandaal

“Ik was niet echt verrast toen het schandaal over seksueel misbruik losbarstte”, zei Bé De Meyer in het programma De Ochtend. Bé De Meyer was een jaar lang de assistente van Walter Capiau in het VTM-programma “Rad van Fortuin”, toen Aurore op zwangerschapsverlof was. “Je zag altijd wel jonge mannen rond Capiau hangen. Je nam dat op maar roddelde daar niet over. Er heerste daar toen een soort gedoogbeleid rond.” Bé loofde Capiau ook voor zijn gedrevenheid en professionaliteit.

Teruggetrokken in Oostduinkerke

© Simon Mouton

De burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche, heeft goede herinneringen aan Walter Capiau. Dat zei hij in een reactie op zijn overlijden. Capiau leidde op het einde van zijn leven, na de beschuldigingen van seksueel misbruik, een teruggetrokken bestaan in Oostduinkerke. “Walter is hier rond de jaren 2000 toegekomen en maakte zich in korte tijd heel populair. Hij zette zich in voor liefdadigheidsverenigingen. Zo nam hij nog deel aan een wereldrecordpoging paëlla maken, en gaf hij er een fantastisch optreden”, herinnert Vanden Bussche zich.

De burgemeester herinnert zich ook dat hij 2006 deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen in Koksijde, op de lijst van N-VA. “Maar hij raakte ondanks zijn bekendheid niet verkozen. Kort nadien kwamen de gekende beschuldigingen. Na die zaak heb ik hem niet meer veel gezien. Hij leefde een teruggetrokken leven in Oostduinkerke (een deelgemeente van Koksijde, nvdr.), maar hij had wel enkele vaste adresjes. Hij genoot enorm van het uitzicht en het strand”, aldus de burgemeester.

“Ik heb heel wat goede herinneringen. In mijn studentenjaren was ik een grote fan van zijn radiowerk. Hij is hier ook een keertje bij ons thuis geweest. Een heel grappige man. Hij pakte graag uit met grapjes van Baziel”, aldus Vanden Bussche.

MEER OVER Walter Capiau

Nu in het nieuws