© AP

Toyota roept wereldwijd ruim 2,4 miljoen hybride wagens terug

De Japanse autobouwer Toyota kondigt voor de tweede keer in een maand tijd een wereldwijde terugroepactie aan van hybride auto’s, zoals het model Prius. Ditmaal moeten 2,43 miljoen hybride voertuigen terug naar de garage, omdat een softwarefout zou kunnen leiden tot een ongeval. In Europa gaat het om 290.000 wagens.

belga

Volgens Toyota kan door de softwarefout het hybridesysteem in sommige gevallen bij problemen niet in veiligheidsmodus springen, maar volledig afslaan. In zo’n geval zou het voertuig vermogen verliezen om uiteindelijk tot stilstand te komen, wat bij hoge snelheden de kans op ongevallen verhoogt.

Toyota zegt dat het probleem in Japan drie keer is opgedoken, maar zonder dat het tot een ongeval kwam.

De teruggeroepen auto’s zijn Prius- en Auris-voertuigen die werden geproduceerd tussen oktober 2008 en november 2014. In Japan worden 1,25 miljoen voertuigen teruggeroepen, in Noord-Amerika 830.000. In Europa gaat het om 290.000 auto’s. De auto’s moesten in 2014 en 2015 ook al terug naar de garage. Cijfers voor België konden nog niet verkregen worden.

Een maand geleden kondigde Toyota al de terugroeping aan van meer dan een miljoen hybride auto’s omwille van een risico op brand.

Nu in het nieuws