© Jönköpings Läns Museum

Achtjarige vist 1.500 jaar oud zwaard op uit meer in Zweden

Saga Vaneck, een meisje van acht jaar, heeft in het Vidöstern-meer in het zuiden van Zweden een zwaard opgevist van minstens duizend jaar oud. Onderzoekers schatten de leeftijd van het zwaard zelfs op 1.500 jaar, zo berichten Zweedse media.

De vondst dateert al van deze zomer, de familie van het kind heeft in de regio een vakantiehuisje. Toen Saga in het meer ging zwemmen, stond het waterpeil erg laag, als gevolg van de extreme droogte. “Ik voelde iets in het water en tilde het op. Er was een handvat en toen zag ik dat het een zwaard was”, vertelt ze aan de Zweedse radio.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het lokale museum gaat het relict nu bewaren. Volgens de conservator van Jönköpings Läns Museum bevindt het zwaard zich in een uitzonderlijk goede staat.

Na de ontdekking beslisten de lokale autoriteiten om op zoek te gaan naar nog meer historische overblijfselen. Ze vonden intussen in het meer nog een broche uit de derde eeuw.

Nu in het nieuws