© VTM

Voormalig televisiepresentator Walter Capiau overleden

Walter Capiau is op 80-jarige leeftijd overleden, zo schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Het nieuws werd intussen ook door familieleden bevestigd aan de VRT. Het televisie-icoon was al een tijdje ongeneeslijk ziek.

Met Walter Capiau is één van de bekendste Vlaamse tv-figuren ooit overleden. Hij werd 80 jaar. De flamboyante Capiau is vooral bekend van de tv-shows ‘Hoger Lager’ en ‘Het Rad van Fortuin’ en was jarenlang razend populair in de Vlaamse huiskamers. Maar die populariteit kreeg een serieuze knauw toen hij zes jaar geleden in opspraak kwam voor seksueel misbruik. Twee mannen vertelden toen dat ze als tieners waren aangerand door Capiau. Schoorvoetend gaf hij de feiten toe. Nadien zou het voormalige tv-icoon zich nog maar zelden in het openbaar vertonen.

Deze zomer zou hij daar nog eens een uitzondering op maken. Hij zou met vrienden en voormalige collega’s herinneringen ophalen aan de kust, waar hij zich sinds 2015 teruggetrokken leeft. De genodigden kregen, voor het zover kon komen, echter te horen dat de afspraak niet kon doorgaan. Walter was ongeneeslijk ziek, zo bleek, en het ging echt niet goed met hem. “Walter is heel, heel ziek”, vertelde ex-collega en vriendin Margriet Hermans eind augustus. “Hij vecht tegen een ongeneeslijke ziekte. Walter is een vechter, maar ik vrees dat hij deze strijd zal verliezen...” Nu blijkt hij in alle stilte te zijn overleden, bericht Het Laatste Nieuws.

Telefoongrappen

Walter Capiau werd op 28 oktober 1937 geboren in het Oost-Vlaamse Schendelbeke. Hoewel hij later furore zou maken als een van Vlaanderens eerste mediavedetten, begon zijn carrière heel wat minder glamoureus. Capiau gaf jarenlang godsdienstles in het Gentse, en overwoog daarvoor zelfs even om priester te worden.

In de jaren zeventig maakte Capiau de overstap naar de openbare omroep BRT, waar hij aan de slag ging bij Radio 2. De man werd al snel wereldberoemd in Vlaanderen met zijn zondagse radioshow ‘Capriolen van Capiau’, waarin hij nietsvermoedende luisteraars in de luren legde met telefoongrappen. Voor dat programma kreeg hij in 1972 een Radio Oscar, in die tijd een prestigieuze prijs voor elke radiofiguur.

© ISOPIX

“Ik ga het zeggen,Walter”

Capiau’s Capriolen worden uiteindelijk zijn springplank naar de televisie. Hij begint in programma’s als ‘Tienerklanken’, ‘Magesien’ en ‘Binnen en Buiten’ op zondagmiddag, maar écht populair wordt hij pas met ‘Hoger Lager’, dat vanaf 1983 te zien was op de openbare omroep. Tussendoor maakte hij ook carrière in de muziek, met zijn WK-voetbalhit ‘E Viva Belgica’ in 1986.

In 1989 verhuist Capiau naar de nieuwe commerciële omroep VTM. Hij wordt er met ‘Rad van Fortuin’, samen met zijn assistente Aurore, een van de sterkhouders en zorgt met ‘Ik ga het zeggen Walter’ voor een van de bekendste quotes in de Vlaamse televisiegeschiedenis. Het programma leverde ook enkele legendarische blunders van formaat op, zoals ‘Assibille O’ in plaats van zangeres Isabelle A, ‘sextent’ in plaats van sextant en ‘waterbad’ in plaats van waterbed. De blunder ‘Woestijnvis’ was zelfs de inspiratie voor de oprichters van het gelijknamige productiehuis.

Tussen andere VTM-successen zoals ‘Walters Verjaardagsshow’, ‘De Kinderacademie’ en zijn moppenprogramma ‘HT&D’ door, werkte Capiau ook aan een politieke carrière. In 1982 figureerde hij in een verkiezingsspotje van de CVP (nu CD&V), in 2003 maakte hij officieel de overstap naar de N-VA. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, Capiau was toen al 68, stond hij op de N-VA-lijst in kustgemeente Koksijde (de man woonde sinds zijn pensioen in een appartement in deelgemeente Oostduinkerke), maar hij raakte niet verkozen. Van 2008 tot 2011 kan hij zijn politieke ei wel kwijt als de voorzitter van N-VA Koksijde-Oostduinkerke.

Spijt van misbruik

In 2011 ontstaat echter heisa, nadat in het weekblad Dag Allemaal anonieme getuigen opduiken die Capiau beschuldigen van seksueel misbruik van tienerjongens. Eerder waren er ook al geruchten ontstaan rond een “neefje” van Capiau, een jongen van 18, die altijd rond Capiau draalde tijdens zijn periode bij ‘Hoger Lager’, maar die geruchten werden nooit concreet. Ook over zijn homoseksualiteit werd toen aardig geroddeld, iets wat Capiau pas veel later zou bevestigen, omdat hij outen naar eigen zeggen “onnodig” en “stigmatiserend op zich” vond.

Het artikel in Dag Allemaal deed Capiau eerst nog af als leugens, maar uiteindelijk gaf hij toe dat hij in de jaren zestig twee minderjarige jongens had misbruikt. Hij noemde dat op Radio 1 “uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties” en “een fout uit mijn jeugdjaren”. Omdat de feiten zich afspeelden toen Capiau 24 was, en ze dus al lang verjaard waren toen ze 50 jaar later aan het licht kwamen, moest hij zich niet voor de rechtbank verantwoorden. De televisiecoryfee verontschuldigde zich wel bij zijn slachtoffers, en verklaarde later heel veel spijt te hebben van de feiten.

© PHOTONEWS

Ongeneeslijk ziek

Het schandaal nekte de verdere showbusinessplannen van de man, in concreto zijn geplande comeback “Walters Mooiste Momenten Show” die hij wel in maart 2011 nog kon voorstellen. Capiau trok zich terug uit het publieke leven en leefde drie jaar “in ballingschap” in het buitenland. Sinds 2015 vertoefde hij in zijn appartement in Oostduinkerke.

Eind augustus 2018 doken er in de pers berichten op dat hij ongeneeslijk ziek is en donderdag raakte bekend dat Capiau op 80-jarige leeftijd is overleden.

Nu in het nieuws