Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© vtm

De Wever en Dewinter in de clinch op debat: “Noem mij een no-gozone in de stad”

De lijsttrekkers van de zeven grote Antwerpse partijen gingen donderdag andermaal in deze campagne de confrontatie aan, ditmaal tijdens Het Grootste Debat van vtm. De felste aanvaring was er één tussen Filip Dewinter en Bart De Wever. De burgemeester liet de Vlaams Belang-kopman niet zomaar zeggen dat er no-gozones zijn in Antwerpen.

JoRo

De rode draad doorheen de campagne lijkt wel het gekissebis tussen Kris Peeters en Bart De Wever en op eenzelfde toon begon ook het vtm-debat. “Ach, plagen is liefde vragen”, antwoordde De Wever met de glimlach toen presentator Stef Wauters zijn plaagstoten aan het adres van Kris Peeters aan bod bracht. “Alleen heb ik die liefde nog niet gezien”, voegde De Wever er fijntjes aan toe. “Antwerpen is een Scheldestad, maar geen scheldstad”, repliceerde De CD&V-kandidaat. Peeters verzekerde dat hij hoe dan ook in Antwerpen zou blijven wonen, ook als hij niet in de meerderheid zou raken. “In Antwerpen wonen is zeer verrijkend.”

Eigen wagen eerst

Het eerste inhoudelijke thema dat werd aangesneden was de mobiliteit in de stad. Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien laakte het stadsbestuur omdat die bij de (her)aanleg van kruispunten niet consequent voor de meest verkeersveilige oplossing kiest. Burgemeester De Wever ontkende dat het huidige bestuur de fietser in de kou laat staan, maar dat er integendeel al heel wat inspanningen zijn geleverd. “We werken heel hard aan het fietscomfort, maar de afgelopen jaren is het aantal fietsers verdubbeld. In een historische stadskern als die van Antwerpen is het heel moeilijk om dat tempo te volgen.”

Filip Dewinter bleek de enige kandidaat die het niet zo begrepen heeft op dat fietsvriendelijke verhaal. “Wij doen wat N-VA aan zijn kiezers beloofde: het opnemen voor de wagenbezitters”, sprak Dewinter. Ook Jinnih Beels (sp.a) wil niet alle wagens meteen weg uit de binnenstad. “Bewoners moeten nog steeds de kans krijgen hun wagen te parken. Eigen wagens eerst”, luidde haar credo.

No-gozones

In het debat rond veiligheid ontkende burgemeester De Wever niet dat er een drugsoorlog heerst in zijn stad, maar hij wilde ook niet dramatiseren. “Het gaat om afrekeningen in het milieu, ze weten goed op wie ze schieten”, zei hij over het toenemend aantal schietincidenten. “Ook die onderlinge schietincidenten brengen nevenschade met zich mee”, repliceerde Jinnih Beels. Filip Dewinter ziet het allemaal heel wat somberder in. “Hele stadsdelen zijn in handen van de maffia. Bepaalde wijken zijn no-gozones geworden, waar de politie niet meer durft komen”, aldus Dewinter. “Waar? Noem mij één wijk waar de politie niet meer komt?”, reageerde De Wever als door een wesp gestoken. “De Turnhoutsebaan zegt u? Daar is zelfs een politiekantoor”, aldus de burgemeester.

Hoofddoekenverbod

Ook het hoofddoekenverbod blijft een splijtzwam in de Antwerpse politiek. Die werd destijds ingevoerd onder de socialistische burgemeester Patrick Janssens, iets waar de sp.a nu spijt van heeft. “Het hoofddoekenverbod was fout, onze excuses”, zei Jinnih Beels. Ook Wouter Van Besien uitte zich als felle tegenstander van het verbod op levensbeschouwelijke symbolen achter het loket. “Er mogen geen conservatieve imams zijn die mogen zeggen wat iemand mag dragen, maar zo mogen er ook geen burgemeesters zijn die zeggen wat iemand mag aandoen”, klonk het.

Verkiezingsnieuws