Verkiezingen 2018 Antwerpen

© BELGA

N-VA verliest fors in nieuwe peiling

N-VA gaat er fors op achteruit in een nieuwe peiling die VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir lieten uitvoeren door Ipsos. Mochten er nu federale verkiezingen zijn, dan halen de Vlaams-nationalisten 7,4 procent minder dan de monsterscore van 32,4 procent in 2014, al blijven ze wel met voorsprong de grootste partij. Groen gaat er dan weer 5,5 procent op vooruit, net als Vlaams Belang.

Als we nu zondag naar de stembus moesten trekken voor federale verkiezingen, dan haalde de N-VA 25 procent van de stemmen. Daarmee blijft ze met voorsprong de grootste partij - CD&V volgt op plaats 2 met 17,2 procent - maar het verlies is met 7,4 procent wel significant. Voorzitter Bart De Wever reageert teleurgesteld aan VTM Nieuws. “Dit is geen goede peiling voor ons. Ik zie ook dat al ons verlies naar Vlaams Belang gaat. Mensen zijn de migratiecrisis duidelijk beu.”

Groen en Vlaams Belang zijn de winnaars van de ‘Grote Peiling’. Beide groeien met 5,5 procent in vergelijking met de verkiezingen van 2014. Groen wordt de op twee na grootste partij, met 14,1 procent van de stemmen, Vlaams Belang haalt 11,3 procent.

CD&V blijft de op een na grootste partij, met 17,2 procent. Een lichte daling met 1,4 procent in vergelijking met 2014. Open Vld doet het dan weer 2,7 procent slechter dan vier jaar geleden: de liberalen stranden op 12,8 procent. Sp.a gaat er 1,9 procent op achteruit en haalt nog 12,1 procent van de stemmen. PVDA doet het tot slot goed in de peiling. De partij stijgt met 1,6 procent, maar strandt met 4,4 procent wel net onder de kiesdrempel.

Meer over de verkiezingen 2018

Exclusief voor abonnees