© Photo News

Zaak van ABVV’er over kwaadwillige verkeersbelemmering wordt in april behandeld

Voor het hof van beroep in Antwerpen is donderdag de zaak ingeleid van Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt. Hij vecht zijn eenvoudige schuldigverklaring aan voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie. Er werd met de partijen overeengekomen om de zaak op 24 april 2019 te behandelen.

Tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 had de socialistische vakbond ‘s ochtends vroeg vijf grote blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar de Antwerpse haven. De correctionele rechtbank van Antwerpen oordeelde in juni dat de blokkades, die door Verlaeckt georganiseerd werden, het verkeer “kwaadwillig hadden belemmerd” en “een gevaarlijke situatie” hadden gecreëerd, waardoor er ongevallen hadden kunnen gebeuren.

Verlaeckt beriep zich op het stakingsrecht, maar volgens de rechtbank kan dat niet zonder enige beperking worden uitgeoefend. De Antwerpse ABVV-voorzitter kondigde meteen aan dat hij in beroep ging. Hij zag in zijn veroordeling een poging van het “politieke apparaat” om de vakbonden “aan het handje te laten lopen”. Het vonnis kan ook een belangrijk precedent vormen voor volgende vakbondsacties.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio