© Stad Antwerpen

Antwerp Smart Zone: projecten rond slimme verlichting en veilig oversteken in volle voorbereiding

In de Sint-Andrieswijk hebben de stad Antwerpen en onderzoek- en innovatiehub imec de Antwerp Smart Zone ingericht. In de Smart Zone wordt uitgetest hoe technologie het leven in de stad aangenamer en veiliger kan maken. De onderzoeksprojecten rond slimme verlichting en veilig oversteken zijn in volle voorbereiding.

meve

Begin dit jaar zijn in Antwerpen onderzoeksprojecten opgestart, waarvan het eerste project het systeem van slimme verlichting uittest. Sensoren op verlichtingspalen registreren beweging, geluid en warmte en kunnen met elkaar communiceren om zo zelf beslissingen te nemen. Zo wordt bijvoorbeeld het basketpleintje in de wijk enkel verlicht als bewegings- en geluidssensoren opmerken dat er effectief gespeeld wordt. Aanwezige lampen worden zo optimaal ingezet op maat van de gebruikers van het plein.

Veilig oversteken

Een tweede onderzoeksproject werkt rond veilig oversteken. “Het project wil in kaart brengen hoeveel keer een rood licht genegeerd wordt door voetgangers om zo dit negeergedrag te verminderen”, legt de stad uit. “Het zal uitgetest worden op het complexe kruispunt van de Kronenburgstraat, Nationalestraat en Volksstraat waar vier straten en een trambaan elkaar kruisen. Het idee achter ‘Veilig Oversteken’ is dat camera’s een overstekende voetganger kunnen opmerken en op hetzelfde moment kunnen zien wat de stand van de verkeerslichten is. Op digitale borden aan de verkeerslichten kan men zien hoeveel mensen er door het rode en groene licht zijn overgestoken.”

Beide projecten starten in principe tegen het einde van het jaar.

Deze onderzoeksprojecten wekken vragen van privacy op. “Maar het beschermen van de verzamelde gegevens wordt voor de stad een prioriteit. Slimme toepassingen worden ontwikkeld met respect voor privacy van bewoners en bezoekers”, klinkt het.

Voor meer info kan je surfen naar deze website.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio