© Joris Herregods

Dertien mannen verdacht van grootschalige handel in cocaïne

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen zijn donderdag dertien mannen verschenen die verdacht worden van handel in cocaïne. De mannen maakten deel uit van twee misdaadorganisaties, de leverancier van de ene groep die actief was in Boom was de leider van de tweede groep, die voornamelijk in Mechelen en Zemst actief was.

De twee organisaties hadden een duidelijke structuur met één invoerder die via de Antwerpse haven coke aanleverde. Die man was niet meer betrokken bij de verdere verkoop. Daarnaast waren er twee leiders: Adnane E.B. en Farouk E, die Adnane van drugs voorzag. Adnane had in Mechelen een bende uitgebouwd met verschillende koeriers, die vaak gebruik maakten van een huurwagen. Dirk W. zorgde voor de huur van die wagens. Opvallend is dat verschillende betrokkenen, onder wie Farouk E., reeds eerder werden veroordeeld en opgesloten in de gevangenis voor drugshandel, maar hun handel bij hun vrijlating gewoon weer oppikten door hun klantenbestand nieuw leven in te blazen.

Bij huiszoekingen werden verschillende hoeveelheden coke gevonden, gsm-toestellen en heel wat cash geld. Ook werden gebruikershoeveelheden cannabis aangetroffen en worden enkelen verdacht van handel in cannabis.

Voor vier beklaagden, de leidinggevende figuren in het verhaal, vorderde het parket vier jaar cel en een geldboete van 40.000 euro. Tegen één man werd drie jaar gevorderd, de anderen kijken aan tegen een straf van 8 tot 15 maanden. Ook werd voor een bedrag van ruim 105.000 euro de verbeurdverklaring gevraagd.

Meester Johan Platteau, raadsman van Farouk E., meent dat er geen bewijs is van het leiderschap van zijn cliënt. Ook de andere advocaten van de verdediging, menen dat de rollen van hun cliënten minder omvangrijk waren dan wat het parket beweert. Zij vragen een vrijspraak of milde straf met probatieuitstel.

De rechtbank spreekt een vonnis uit op 15 november.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio