© RR

Zwijndrecht sluit aan op fietsostrade tussen Antwerpen en Gent dit najaar

De provincie Antwerpen heeft een subsidie gegeven om de fietsostrade (F4) te laten aansluiten in Zwijndrecht. Dankzij de aanleg van die ontbrekende schakel komt er een snelle en veilige fietsverbinding met Beveren en richting Gent bij. Als de fietsostrade in de toekomst helemaal af is, zal ze Antwerpen met Gent verbinden via Sint-Niklaas.

“De gemeente Zwijndrecht heeft de verbinding tussen de Parmastraat en Heidestraat aangelegd (langs het treinspoor tussen Antwerpen en Gent, red.). Die maakt deel uit van de fietsostrade F4 Antwerpen-Gent. Momenteel is deze fietsostrade al befietsbaar tussen Destelbergen (in de Gentse rand, red.) en Beveren-Waas. Op Oost-Vlaams grondgebied werken ze dit najaar het sluitstuk af, dat rechtstreeks aansluit op dit project ter hoogte van de Parmastraat”, zegt gedeputeerde van Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA) het project.

“Voor het woon-werkverkeer, maar ook voor de vele middelbare scholieren uit Zwijndrecht die in Beveren school lopen, biedt dit drie meter brede fietspad een snel en veilig alternatief. Het fietspad ligt grotendeels naast de spoorlijn Antwerpen-Gent”, zegt André Van de Vijver (Groen), burgemeester van Zwijndrecht. “Voor de aanleg moest de gemeente heel wat gronden verwerven. Dat gebeurde steeds in overleg met de eigenaars, waardoor dit project redelijk wat tijd in beslag nam.”

640.000 euro

De gemeente Zwijndrecht deed een beroep op het Fietsfonds voor de aanleg van deze ontbrekende schakel. Het krijgt hiervoor maximum 640.000 euro subsidie, waarvan de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid elk de helft bekostigen.

De aanleg van dit anderhalve kilometer lange fietspad is slechts de eerste fase van het wegwerken van de ontbrekende delen op de fietsostrade. De tweede fase omvat de aanleg van de fietsostrade (F4) vanaf de Heidestraat tot aan de werken van het onderliggende wegennet Oosterweel. Daar wordt de verbinding met de fietsring rond Antwerpen (FR10) gerealiseerd.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio