© AP

Facebook test nieuwe functie waarmee je op elk moment kan zien waar je vrienden zijn

Facebook is een nieuwe feature aan het testen waarmee het mogelijk zal zijn om op elk moment op een kaartje te zien waar je vrienden zich bevinden. Belangrijke kanttekening: gebruikers kunnen zelf kiezen of ze ‘Nearby Friends’ in- of uitschakelen.

gjs

Het is niet voor het eerst dat Facebook probeert om gebruikers op elk gewenst moment te laten zien waar hun vrienden zich bevinden. Dat kon al via ‘Nearby Friends’, een feature die in 2015 werd afgevoerd omdat mensen klaagden over inbreuken van hun privacy. In de feature kon je zien welke vrienden zich op het moment van kijken dichtbij jou bevonden. Er stond dan bij hoe ver ze van jou waren. Populair werd de functie nooit.

Die feature wordt op andere plaatsen wel gretig gebruikt. Bij Foursquare Swarm of Glympse bijvoorbeeld. Ook Zoek Mijn Vrienden van Apple en de optie in Google Maps of WhatsApp om je locatie realtime te delen met anderen, bestaan. Belangrijk is dat de gebruikers er zelf kiezen of ze al dan niet willen prijsgeven waar ze zich bevinden. Snapchat heeft ook zo’n functie: Snap Map. Op een kaartje zie je dan waar wie van je vrienden is, op basis van hun meest recente posts.

Facebook test nu een feature die wat meer oogt als Snap Map. Enkele gebruikers hebben de feature al zien opduiken, onder wie Jane Wong, een computeringenieur uit Hong Kong.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We testen inderdaad een nieuw uiterlijk voor Nearby Friends”, bevestigt Facebook aan TechCrunch. “Mensen hebben die tool de voorbije jaren gebruikt om af te spreken met hun vrienden. De gebruikers hebben complete controle over of ze die feature gebruiken of niet. Ze kunnen het eenvoudig inschakelen.”