Verkiezingen 2018 - Nijlen

Nijlen gaat stemmen: nog geen coalitie - "Patstelling in Nijlen"

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) brengt zijn stem uit. Foto: Bert Provoost

Nijlen gaat stemmen: nog geen coalitie - "Patstelling in Nijlen"

Nijlen - De CD&V van burgemeester Paul Verbeeck blijft in Nijlen afgetekend de grootste en haalt tien zetels, hetzelfde aantal als in 2012. Coalitiepartner N&U wordt wel gedecimeerd, waardoor de huidige meerderheid niet meer met twee samen verder kan. Voorlopig is er nog geen nieuwe coalitie.

N-VA is de tweede grootste met zes zetels, het kartel Groen-Open Vld haalt er vijf, Nieuw Nijlen en N&U twee, net als Vlaams Belang. ONS.dorp met Jan Zander valt uit de gemeenteraad. 

Qua aantal voorkeurstemmen is Paul Verbeeck ongenaakbaar: hij haalt er 2573, gevolgd door Lien Du Four (817) van Groen-Open Vld en Griet Van Olmen (849) van CD&V. 

"Voor onze partij is dit een goede score, voor de coalitiepartner minder goed", zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) in een eerste reactie aan uw krant om 18.35u. "Met deze score vind ik wel dat wij als partij zeker mee moeten besturen. Zoniet zou er een monstercoalitie nodig zijn met alle partijen behalve Vlaams Belang en dat zou zeker en vast niet zorgen voor een goed beleid", aldus burgemeester Verbeeck. 

Lien Du Four van het kartel Groen-Vld mag haar lijst de opvallendste stijger van de verkiezingen noemen. "We zijn erg blij met onze vijf zetels. Na het harde werk en de goede campagne doet dit deugd. Nu vinden we dat we de kans moeten krijgen om mee te besturen. We hopen dat daar de komende uren meer duidelijkheid over komt", klinkt het omstreeks 20u. Voorlopig is dat nog niet het geval. 

Jan Verbraecken wierp zich de voorbije maanden als lijsttrekker van de grootste oppositiepartij N-VA ook nadrukkelijke op als kandidaat-burgemeester. Maar zijn partij verloor twee zetels. "We zijn daarover ontgoocheld, de uitslag is niet goed. Maar we willen wel voor verandering in de gemeente blijven gaan. Daarom gaan we proberen een meerderheid te vormen. Maar op dat vlak zitten we in een patstelling", zegt Verbraecken. 

"De N&U heeft zijn lot namelijk aan de CD&V verbonden en telt 12 zetels. N-VA heeft zeer goede gesprekken met Nieuw Nijlen en Groen-Open Vld en hebben samen dertien zetels. Beide blokken kunnen dus geen meerderheid vormen voorlopig, want Vlaams Belang heeft ook twee zetels. We kijken wat er nog kan gebeuren. Desnoods moeten we een minderheidskabinet vormen", zegt Jan Verbraecken in een reactie om 22u. 

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) bevestigt dat er nog geen meerderheid is. "Er wordt inderdaad nog onderhandeld. Met N-VA en Nieuw Nijlen hebben we niet gesproken. Met N&U en het kartel Groen-Open Vld wel. We hopen dat er de komende uren een beslissing kan komen, anders zal het voor de komende dagen zijn."

Verkiezingsnieuws