Verkiezingen 2018 - Putte

© Kristof Van Rompaey

Putte gaat stemmen: huidige coalitie blijft aan

Vandaag trekken de inwoners van Putte naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe scoort de huidige burgemeester? Wie zal er verrassen? Van zodra er een stembureau geteld is kan je de uitslag hieronder zien. Onze lokale reporter peilt naar reacties in het winnende en verliezende kamp en volgt de coalitiegesprekken op de voet. Volg hier al onze updates over de verkiezingen in Putte.

De besprekingen in Putte zijn rond. De huidige meerderheid van Lijst Burgemeester (Open Vld en onafhankelijken) en N-VA kwam tot een akkoord om samen voort te besturen. Burgemeester Peter Gysbrechts behoudt zijn sjerp. Zijn lijst levert ook nog twee schepenen en de gemeenteraadsvoorzitter. Jeroen De Cuyper, Peter De Vooght en Bert Rousseau blijven schepenen voor N-VA.

N-VA had de facto de touwtjes in handen om over de toekomstige meerderheid te beslissen. Het water tussen CD&V, dat voor de verkiezingen een kartel sloot met Groen, en Open Vld is namelijk zodanig diep dat een coalitie tussen die twee op voorhand al compleet uitgesloten leek. “Lijst Burgemeester is gegroeid tot bijna 40% en ik haal het hoogste aantal voorkeursstemmen van alle partijen. Natuurlijk ben ik enorm tevreden”, zegt burgemeester Gysbrechts. “Het toont aan dat het positief verhaal dat we de voorbije jaren hebben neergezet, ook zo is overgekomen bij de Puttenaars.”

Nu het akkoord rond is, zakt de burgemeester af richting zaal Wildeman om samen met zijn trouwe partijsoldaten wat stoom af te laten. Lijsttrekker Jeroen De Cuyper van N-VA is hetzelfde van plan in het bijzijn van zijn partijgenoten. "De onderhandelingen verliepen vrij vlot. We kenden elkaar natuurlijk al", zegt De Cuyper. "Zelf kregen wij met een scheurlijst te maken en hebben daardoor geen makkelijke campagne achter de rug. Het kostte ons een zetel, maar het leverde VIA-Putte geen zetel op. Wij hielden stand en zijn vooral tevreden dat we mogen blijven besturen en de ingeslagen weg van deze coalitie mogen verderzetten."

Het kartel CD&V-Groen haalde evenveel zetels als de Lijst Burgemeester, maar belandt opnieuw op de opositiebanken. Open Putte (sp.a en onafhankelijken) en VIA-Putte vallen uit de boot en zetelen niet in de gemeenteraad.

Chaotische stembusgang

In Putte werd voor het eerst digitaal gestemd. Dat kon ten allerlaatste tot 15u. De grootste drukte was omstreeks 14u wel geweken, maar eerder verliep het aanschuiven bij momenten vrij chaotisch.

Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester) ging stemmen in deelgemeente Beerzel en kreeg een volmacht om dat ook in Putte te doen. Hij zegt dat er organisatorische verbeteringen mogelijk zijn aan het nieuwe systeem, zeker in Klein Boom. Als hij de kans krijgt, wil hij dat in de toekomst aanpakken.

Bij lijsttrekker Chris De Veuster van CD&V-Groen nam de spanning toe, zo bekende ze. De drukte aan de kiesbureau's was ook haar niet ontgaan. “Ik denk dat het digitaal stemmen op zich wel vlot gaat, maar kiezers werden niet goed geleid richting de bureau's waar ze moesten zijn. Dat was zeker en vast zo in Klein Boom, maar ik hoorde ook dat het in Beerzel vrij chaotisch verliep. De organisatie had dus zeker en vast beter gekund."

Verkiezingsnieuws