Verkiezingen 2018 - Heist-op-den-Berg

Heist-op-den-Berg gaat stemmen: "Er moeten andere dingen geconstrueerd worden"

De huidige meerderheid haalt maar 17 op 35 zetels in Heist-op-den-Berg door verlies van CD&V en Open Vld. Alleen PRO Heist (het vroegere sp.a) blijft stabiel. Ook de grootste oppositiepartij N-VA verliest licht. De kleintjes gaan met de verloren zetels lopen.

CD&V blijft nipt de grootste met 24,4 procent van de stemmen, gevolgd door N-VA met 23,7 procent. Beide partijen halen tien zetels, wat neerkomt op een daling van drie voor CD&V en een daling van één voor N-VA. PRO Heist blijft als enige meerderheidspartij stabiel en haalt vier zetels, Open Vld haalt er ook één minder en strandt op drie. Daardoor haalt de huidige tripartite geen meerderheid meer.

Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) zegt om 18.30u in een eerste reactie dat zijn partij het initiatief zal nemen voor een coalitievorming. "De uitslag is wat hij is. CD&V blijft de grootste partij, maar de huidige meerderheid lijkt nipt geen meerderheid meer te hebben. Wij zullen als grootste partij een initiatief nemen tot coalitievorming. Er moeten dus andere dingen geconstrueerd worden en daar zullen we de komende uren aan werken", aldus de burgemeester.

Twee scenario's zijn mogelijk: ofwel gaan CD&V en N-VA samen aan de slag. Zij zijn de twee grote blokken en zouden een ruime meerderheid halen. Ofwel komt er een viertpartijenoplossing, waarbij CD&V of N-VA samen met Open Vld en PRO Heist gaan, aangevuld met Groen of in theorie zelfs ETA+. Enkel Vlaams Belang, dat nochtans een mooie overwinning haalt met vier zetels, staat bij voorbaat aan de kant.

Om 20u sprak de burgemeester de CD&V-leden toe, al kon hij nog geen groot nieuws brengen. Hij ging in het zaaltje op de berg waar CD&V samenkwam op een stoel staan. “De kiezer heeft het ons niet bepaald gemakkelijk gemaakt. We hebben dus nog geen coalitie, maar we hebben alle troeven in handen om die de komende dagen te vormen. De gesprekken hebben dat uitgewezen. Het moét lukken. Maar nu gaan we alles even laten bezinken”, zei hij.

Schepen David Geerts (PRO Heist, de opvolger van sp.a) was op dat moment al mee aan het tappen in zijn café onder aan de berg. “Dit is een patstelling waar politici grijze haren van krijgen. Ik verkies persoonlijk een oplossing met Groen als extra partij in de meerderheid, zolang we maar goed en stabiel kunnen besturen”, zegt hij.

Jan Moons (N-VA) heeft na de eerste gesprekken het gevoel dat het nog kan. “Jammer dat we net niet de grootste zijn geworden, maar dit is geen slecht resultaat. Het zorgt er wel voor dat de kaarten inderdaad moeilijk liggen, al kan het ook makkelijk opgelost worden. Ik had liever meteen op de eerste avond een coalitie gevormd, maar het is nu zo. Er is geen witte rook, maar ik geloof er in dat het de komende dagen nog kan lukken.”

Als er voor een vierpartijencoalitie gekozen zou worden, dan is Groen één van de kandidaten. “Van nul naar twee zetels is voor ons een geweldige overwinning, hier hadden we van gedroomd. We willen nu graag mee besturen, al moet het inhoudelijk ook wel kloppen”, zegt lijsttrekker Bart Van Asten.

De verloren zetels bij de grote partijen gaan naar de kleintjes: Vlaams Belang (van 2 naar 4), ETA+ (van 1 naar 2) en Groen (van 0 naar 2) stijgen. Die laatste partij komt zo na zes jaar in de luwte weer in de gemeenteraad.

Voor A&B van René Willems en PVDA van Jeroen Spruyt is er geen plaats in de gemeenteraad.

Quo persoonlijke populariteit haalt burgemeester Luc Vleugels 2447 voorkeurstemmen: hij blijft de populairste, ook al zijn dat er 1200 minder dan zes jaar geleden. Uitdager Jan Moons van N-VA zit hem op de hielen met 2310 voorkeurstemmen. David Geerts van PRO Heist sluit de top drie af met 1969 stemmen.

Heist-op-den-Berg is ook één van de gemeenten waar nog met potlood en papier gestemd is. Er moest dus ook manueel geteld worden en dat gebeurt boven op de berg in het Sint-Lambertusinstituut. De stembrieven worden in grote zakken aangevoerd om daarna door de telbureau's één voor één behandeld te worden. "Ik denk dat het logisch is dat niemand zit te wachten op dit werkje, ook bij mij is het tegen mijn goesting, zeker met dit mooie weer. Maar we zijn wel met een heel enthousiast en tof ploegje. De sfeer is top en er wordt vaart achter gezet. Dus eigenlijk valt het nog wel mee", lachte teller Doreen De Belder.

Verkiezingsnieuws

Aangeboden door onze partners