Verkiezingen 2018 - Oud-Turnhout

© Bert De Deken

© WOAD

1/2

N-VA, Groen en LB18 smeden opvallende coalitie, Bob Coppens burgemeester

Grootste partij N-VA, uittredend coalitielid Groen en nieuwkomer LB18 besturen de komende zes jaar Oud-Turnhout. Bob Coppens, die 83 voorkeursstemmen minder haalde dan uittredend burgemeester Jos Vinckx (CD&V), wordt burgemeester.

Door de winst van Vlaams Belang en het verlies van CD&VpluS ontstonden er bizarre machtsverhoudingen in Oud-Turnhout. N-VA en CD&VpluS haalden elk 8 zetels. Door de coup van zes jaar geleden bleek het water tussen beide partijen echter te diep. "Ik heb de hand uitgereikt maar Bob Coppens moest en zou burgemeester worden", zegt lijsttrekker en uittredend burgemeester Jos Vinckx (CD&V). "Ik heb nog voorgesteld om het half-half te doen maar ze wilden niet luisteren."

Uittredend schepen Leo Van Miert (sp.a) verwijt N-VA enige hypocrisie. "Zes jaar lang hebben ze ons verweten een te krappe meerderheid te hebben, waardoor de gemeente moeilijk bestuurbaar werd. Nu gaan zij net hetzelfde doen. Ze gaan een moeilijke periode tegemoet. Of ik in de oppositie ga zetelen? Daar ga ik nu nog geen uitspraak over doen. Ik neem beslissing voor het einde van het jaar."

Lijsttrekker Liesbet Dierckx van Groen beseft dat ze in "een speciale coalitie" stapt. "We hebben hier serieus over nagedacht en onze achterban geraadpleegd. Op voorhand? We hebben kennis gemaakt, niet meer. We waren blij om te merken dat het lokaal toch anders kan dan nationaal. We laten CD&V en sp.a zonder veel spijt achter omdat we geloven dat we op een vernieuwende manier verder kunnen werken."

Vlaams Belang boekte een opmerkelijke vooruitgang. Zij gaan van 8,9 naar 14,6%, goed voor drie in plaats van één zetel.“We zijn de morele en statistische winnaar”, aldus lijsttrekker Frank Van Gorp. “Ik ben ook heel gelukkig met de meer dan 550 voorkeursstemmen die ik kreeg.”

De sleutel voor de verrassende coalitievorming lag uiteindelijk bij de nieuwe lijst LB18 van lijsttrekker Paul Paeleman. Dankzij zijn zetel hebben N-VA (acht zetels) en Groen (drie zetels) een nipte meerderheid.

Verkiezingsnieuws