Verkiezingen 2018 - Meerhout

CD levert burgemeester, sp.a krijgt er schepen bij

De lijsttrekkers van alle partijen in Meerhout Foto: Hans Otten

CD levert burgemeester, sp.a krijgt er schepen bij

Meerhout - De stembussen zijn in Meerhout volledig geteld. CD blijft met 29% en 7 zetels de grootste partij in de kattengemeente, maar moet er opnieuw (na het verlies in 2012) twee raadsleden inboeten. Huidig coalitiepartner sp.a doet het beter dan vorige keer en wipt over N-VA als de tweede grootste partij van Meerhout. De huidige coalitie krijgt een vervolg, met Nele Geudens als burgemeester.

N-VA zakt 1 zetel naar 4, maar is pas de vierde partij in aantal stemmen (17%). Want derde partij van Meerhout is Vlaams Belang (18%), dat van 1 in één beweging naar 4 zetels springt. De partij van Mannu Dox mag daarmee de morele winnaar van de stembusgang in Meerhout genoemd worden. Nieuwkomer Merret Anders wint meteen 2 zetels.

Lijsttrekker Mannu Dox (Vlaams Belang) heeft een dubbel gevoel bij het resultaat: “We zijn heel tevreden met de uitslag, want we springen toch over N-VA. Misschien een voorbode van wat zich bij de verkiezingen in mei volgend jaar af gaat spelen. Maar het blijft een wrang gevoel dat de andere partijen het cordon blijven aanhouden. De coalitie mag in ieder geval volgende legislatuur nog meer weerwerk verwachten, nu ik er niet meer alleen zit.”

Stemmenkampioen

Fons Hannes (sp.a) blijkt de stemmenkampioen van Meerhout. Met 903 voorkeurstemmen doet hij het nét iets beter dan CD'ers Nele Geudens (870) en Jan Melis (779). Toch mag hij vanaf januari niet de burgemeesterssjerp omhangen. “We zijn er 4% en een zetel op vooruit gegaan en met het hoogste aantal voorkeurstemmen in Meerhout ben ik ook uitermate tevreden”, zegt Fons Hannes. “Maar in de besprekingen met de coalitiepartner is er een overeenkomst uit de bus gekomen dat CD de burgemeester levert en dat wij van sp.a drie schepenen krijgen, één meer dan nu. Zo werkt dat nu eenmaal bij dergelijke verkiezingen.”

Burgemeester Geudens

CD is -samen met N-VA- in Meerhout in feite de verliezer van de verkiezingen. “Voor ons is het niet bepaald gelopen zoals we het verwacht hadden”, zegt Nele Geudens. “De kaarten in Meerhout zijn heel erg herschud. Zelf hebben we twee zetels verloren. Maar we hebben een akkoord getekend met onze huidige coalitiepartner sp.a. Ook de voordrachtsakte die mij naar voor schuift als burgemeester is getekend. Sp.a heeft er een zetel bij gewonnen, Vlaams Belang zelfs drie. Een coalitie van 12 op 21 zetels is inderdaad maar één op overschot. Heel nipt, we beseffen dat we niet zot moeten gaan doen. Maar de andere optie was met drie partijen samen, maar dat zagen we eigenlijk helemaal niet zitten.”

Verkiezingsnieuws