© BVDL

N-VA vormt coalitie met Groen: Marleen Peeters (N-VA) wordt burgemeester van Lille

In Lille gaat N-VA samen met Groen in zee om een nieuwe coalitie te vormen. Marleen Peeters (N-VA, 55) wordt de nieuwe burgemeester van Lille. Luc De Backer (38, Groen) wordt eerste schepen van Lille.

Bart Van den Langenbergh

CD&V in Lille is haar absolute meerderheid kwijt. De partij strandt op 7 zetels, een verlies van maar liefst 6 zetels in vergelijking met 2012. De verloren zetels van CD&V worden verdeeld onder de andere partijen. N-VA wordt in Lille met 38 procent van de stemmen de grootste partij en behaalt 11 zetels, een stijging van 2 zetels. Groen kan mee profiteren van het verlies van CD&V en rijft maar liefst 5 zetels binnen, een stijging van 3 zetels tegenover 2012. Vlaams Belang verdubbelt het zetelaantal en heeft 2 zetels in de gemeenteraad.

Zondagavond raakte bekend dat N-VA samen met Groen in zee gaat om een nieuwe coalitie te vormen. Marleen Peeters (N-VA, 55) wordt de nieuwe burgemeester van Lille. Luc De Backer (38, Groen) wordt eerste schepen van Lille. Groen mag ook nog een tweede schepen leveren, vermoedelijk voor Chiel Danckers uit Gierle.

"We hebben met Groen samen altijd goed oppositie gevoerd en we hebben ook nooit op voorhand met CD&V gesproken", legt Marleen Peeters uit. "Onze partij en Groen hebben de programma's naast elkaar gelegd. Onder meer op het vlak van mobiliteit zijn er wel raakpunten. Ik ben zelf uiteraard blij met ons resultaat en met mijn aantal voorkeurstemmen. We gaan er alles aan doen om de kiezers te geven wat ze verlangen."

Ook Luc De Backer, lijsttrekker bij Groen, is verheugd. "Ik had zeker niet verwacht dat we vijf zetels zouden halen. Dat is een duidelijk signaal dat we willen omzetten in het beleid in Lille", zegt Luc De Backer.

CD&V is zwaar ontgoocheld maar legt zich neer bij dit grote verlies. "We hebben het principiële besluit genomen oms ons aan de kant te zetten. Als je zo'n oplawaai krijgt, moet je niet meer hoog van de toren blazen", reageert Bram Heylen, voorzitter van CD&V in Lille. "We moeten ons neerleggen bij dit resultaat en beginnen verder te bouwen aan de toekomst. Burgemeester Paul Diels is zwaar aangeslagen."

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio