Verkiezingen 2018 - Herentals

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© HO

1 / 4

Herentals krijgt nipte meerderheid van N-VA en CD&V, Mien Van Olmen nieuwe burgemeester

Met 2.613 voorkeurstemmen kroont burgemeester Jan Bertels (sp.a) zich tot stemmenkampioen in Herentals. Dat zijn er ruim 900 meer dan challenger Yoleen Van Camp (N-VA), wiens partij wel de grootste wordt en daardoor aanspraak kan maken op een bestuursmandaat en die kans ook met beide handen greep door met CD&V rond de tafel te gaan zitten. Mien Van Olmen (CD&V) is de nieuwe burgemeester.

Tevredenheid dus in het kamp van de N-VA: “We hebben gewonnen, maar voor de vorming van een stabiele coalitie hadden we toch graag een zetel extra gehaald”, zo luidt het bij de militanten in Hotel Karmel waar de partij zich had verzameld.

Kopstukken Yoleen Van Camp en Pascal Van Nueten zijn dan al verdwenen om met de CD&V te onderhandelen. Bijna vijf uur later lijkt dat vruchten af te werpen en is er zo goed als een bestuursakkoord. CD&V en N-VA overwegen om de Stadslijst nog mee aan boord te hijsen om hun krappe meerderheid van 15 zetels met één zetel te verruimen.

Om middernacht was de kogel door de kerk: de CD&V stevent af op een coalitie met N-VA. Samen halen die 15 van de 29 zetels. De burgemeesterssjerp gaat naar Mien Van Olmen (CD&V).

Verkiezingsnieuws