Verkiezingen 2018 - Zwijndrecht

© joris herregods

N-VA grootste partij in Zwijndrecht, maar bestuurt niet mee: "De keuze van de kiezer wordt niet gevolgd"

N-VA kwam uit de verkiezingen als grootste partij van Zwijndrecht met een zetel meer dan de tweede partij Groen. Toch zal N-VA er niet mee besturen. Groen vormt er de volgende legislatuur een coalitie met CD&V en sp.a.

rvre

André Van de Vyver (Groen) blijft burgemeester van Zwijndrecht. Oppositiepartij N-VA haalde in Zwijndrecht het hoogste resultaat met 29,4%, Groen deed het met 28,8% net iets minder. Groen gaat in zee met sp.a en CD&V om een meerderheid te vormen. Ook de zetelverdeling binnen het college is al verdeeld in Zwijndrecht. "Groen levert de burgemeester en twee schepenen, CD&V ook twee schepenen en sp.a zal een schepenambt bekleden", zegt Van de Vyver. De huidige coalitie in Zwijndrecht is er een met Groen en CD&V. Sp.a zat in het verleden al twee keer in het bestuur in Zwijndrecht.

CD&V behaalt 14,6% in de gemeente, sp.a 9.2%. Vlaams Belang haalt 12.9% en Open VLD is de kleinste partij in Zwijndrecht met 5.1%.

Lijsttrekker voor N-VA in Zwijndrecht Danny Van Hove reageert teleurgesteld op de coalitievorming. "We vinden het ogelooflijk spijtig dat de grootste partij buitenspel wordt gezet. De keuze van de kiezer wordt niet gevolgd. Verrassend ook dat sp.a uit weerstand tegen N-VA een extra schepenmandaat aan de kant schuift in de coalitie met CD&V en Groen."

Verkiezingsnieuws