Verkiezingen 2018 - Kontich

N-VA en Open Vld stappen in meerderheid

In Kontich is de kogel al door de kerk. N-VA dat met tien zetels een zitje winst boekte gaat de komende zes jaar in zee met Open Vld dat met vijf zetels eveneens een zetel extra boekte. CD&V met vijf zetels, met oud-burgemeester Luc Blommaerts met 1165 voorkeurstemmen, valt opnieuw uit de boot. Huidig coalitiepartner Dorpslijst Sander wordt met vijf zetels ook eveneens naar de oppositiebanken verwezen.

Met N-VA op tien zetels en CD&V, Dorpslijst Sander en Open Vld die elk eindigen op vijf lag de keuze open voor N-VA. Al snel hebben twee partijen mekaar gevonden. N-VA en Open Vld komen tot een akkoord om samen de gemeente te besturen. Met 1843 voorkeurstemmen voor huidig burgemeester Bart Seldeslachts van N-VA kon er niet naast gegaan worden dat zij opnieuw de burgemeestersjerp leveren. De schepenzitjes worden over beide partijen verdeeld met drie voor elk.

"We hebben zes jaar vanuit de oppositie heel hard gewerkt. Dat we de sterkste stijger zijn, is een fijne vaststelling. We zijn ervan overtuigd dat de huisbezoeken waaraan we veel aandacht besteed hebben, veel daartoe hebben bijgedragen. Met drie schepenen, het meeste aantal vertegenwoordigers in achttien jaar, zullen we effectief kunnen wegen op het beleid", zegt lijsttrekker Luc Abrams (777 voorkeurstemmen).

"We hebben gekeken naar het programma en zijn overtuigd dat we met Open Vld heel wat ideeën samen delen. Daarom waren we er snel uit. Bovendien, als we kijken naar de resultaten, zijn we samen overwinnaars en dat is toch wat de kiezer dan duidelijk maakt. M'n eigen monsterscore van 1834 voorkeurstemmen overtreft de stoutste verwachtingen. Dat had ik echt niet verwacht", zegt burgemeester Bart Seldeslachts.

Bij CD&V wordt erg ongoocheld gereageerd. De partij moet weliswaar een zetel prijsgeven maar heeft met Luc Blommaerts nog altijd de op een na populairste politicus in zijn rangen. Met 1165 voorkeurstemmen (1200 in 2012) ligt hij ver voorop tegenover de andere uitdagers maar belandt hij net als vorige keer toch in de oppositiebanken. "Dit smaakt uiteraard heel zuur. Dat er binnen een half uur al een akkoord is getekend, stemt tot nadenken. Het is duidelijk dat er vanuit een bepaalde hoek een bewuste strategie is om mij aan de kant te zetten", reageert hij.

Ook bij Dorpslijst Sander en huidig coalitiepartner is de ontgoocheling groot. "We moeten dit echt even laten bezinken. We hadden dit niet verwacht, maar willen ons niet laten leiden tot al te emotionele reacties", reageert lijsttrekker Veerle Van Dyck

Verkiezingsnieuws