Verkiezingen 2018 - Berendrecht-Zandvliet-Lillo

N-VA blijft grootste partij in Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Print

Foto: Erik Vandewalle

Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo kan verder gaan met dezelfde coalitie. Dat is althans de tendens die blijkt na het tellen van een kwart van de bureaus.

In het district Berendrecht, Zandvliet, Lillo verandert er weinig. Net als zes jaar geleden is ook nu N-VA de grootste partij met 6 van de 15 zetels. Op de tweede plaats komt nieuwkomer PRO2040 met 4 zetels. Samen is dat goed voor een stevige meerderheid. Een coalitie tussen deze twee partijen is trouwens mathematisch de enig mogelijke coalitie om tot een meerderheid te komen, omdat zowel N-VA als PRO2040 het cordon sanitaire respecteren.

Vlaams Belang krijgt er één zetel bij en heeft nu 4 vertegenwoordigers in de districtsraad. CD&V deed na zes jaar afwezigheid opnieuw mee en stuurt 1 raadslid. Open Vld slaagde er na zes jaar afwezigheid niet in om opnieuw in de raad te zetelen. Dat lukte PVDA ook niet.

N-VA laat weten zich niet te willen overhaasten om tot een nieuwe coalitie te komen. “We gaan alles eerste rustig bekijken en eerst de uitslag vieren”, aldus districtsschepen Rudi Sempels.

Voor N-VA zijn verkozen : Carl Geeraerts (848), Laura Adriaenssens (390), Rudi Sempels (318), Carina Stark (203), Raf Crynen (185) en Danielle Meirsman (178).

PRO2040: Zander Vliegen (739), Nathalie Aertssen (310), Petra Van Wijck (209), Karel Hendrickx.

Vlaams Belang: Steve Van Broeckhoven (532), Robin De Winter (145), An Van Uffelen (119) en Veronique Clabost.

CD&V: Sandra Suykerbuyk (136)

 

 

 

N-VA en districtsburgemeester Carl Geeraerts kunnen blijven besturen. De coalitie met Team2040 (kartel van sp.a, CD&V en Open Vld) kan echter niet meer, omdat zowel CD&V als Open Vld nu onder eigen naam naar de kiezer stapten.

Nieuwkomer PRO2040, een samengaan van sp.a-mandatarissen en niet politiek gebonden burgers, pakt vier zetelt. PRO2040 en N-VA zouden dus een meerderheid kunnen vormen. Dat is na het tellen van 2 van de 8 bureaus de enige mathematische mogelijkheid, omdat zowel N-VA als PRO2040 lieten weten het cordon sanitair te respecteren. Vlaams Belang wint in het polderdistrict wel bijna 3%, maar blijft wel steken op 3 zetels.

 

 

Verkiezingsnieuws