© Filip De Smet

VRT doet aan verslaggeving tegen betaling

Organisaties en culturele instellingen kunnen tegen betaling aandacht krijgen op de VRT-radiozenders. Prijskaartje: 1.800 tot 9.750 euro, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Voor dat laatste bedrag krijg je ‘De Madammen’ live over de vloer. “Dit is tegen alle deontologische regels”, zegt de Vlaamse Vereniging van Journalisten. Volgens de VRT gaat het om een bijdrage in de extra productiekosten.

Een museum of theatergezelschap dat wat extra aandacht voor een nieuwe expo of voorstelling wil, kan aan de VRT vragen dat ‘Culture Club’ (Radio 1) of ‘Pompidou’ (Klara) bij hen een live programma komt maken. De openbare omroep vraagt daarvoor 4.000 euro, exclusief btw. Dat is volgens de VRT de meerkost om rechtstreeks uit te zenden.

Opvallend is dat je ook aandacht kan kopen tijdens de regionale programma’s op Radio 2. Een stad of organisatie kan verzoeken dat een reporter langskomt en live inpikt tijdens het ochtendprogramma ‘Start je dag’. Daarvoor betaal je 2.000 euro.

Volgens VRT-woordvoerder Hans Van Goethem gebeurt dit voor de magazines van Radio 2, niet voor de nieuwsdienst. “Onze programma’s behouden hun volledige redactionele onafhankelijkheid bij het uitkiezen van deze samenwerkingen. Ze waken er ook over dat ze een brede waaier aan organisaties aandoen. De externe financiering is nooit de unieke bepalende factor in de keuze”, zegt hij in de krant.

“De extra kosten van een live-uitzending op locatie delen dat doen we al sinds Te bed of niet te bed. Iedereen heeft daar profijt aan: de organisatie, het radionet en ook de aanwezige luisteraars die mee de uitzending maken”, besluit de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER