Verkiezingen 2018 Antwerpen

VIDEO. Water tussen Van Besien en De Wever blijkt tijdens debat eens te meer erg diep

Bart De Wever versus Wouter Van Besien, rechts versus links. Dat lijkt op 14 oktober in Antwerpen de tweestrijd te worden. Tijdens een geanimeerd debat, georganiseerd door de liberale studentenvereniging LVSV werd eens te meer duidelijk dat het water tussen beide zwaargewichten erg diep is. En dat niet alleen op ideologisch, maar ook op persoonlijk vlak, zo bleek uit de woorden van het Groen-kopstuk.

joro

Het staat in de sterren geschreven dat N-VA en Groen respectievelijk de grootste en tweede grootste partij van Antwerpen worden. Als het van Wouter Van Besien afhangt, is een coalitie tussen beide partijen echter uitgesloten. Die woorden herhaalde hij dinsdag nog eens op het studentendebat in Antwerpen. Het gedachtegoed van beide partijen ligt volgens Van Besien fundamenteel te ver uiteen. En dat beide heren niet snel vriendschappelijk bij elkaar over de vloer zullen komen, werd ook duidelijk.

LEES OOK:Van Besien: “Er zal geen coalitie met PVDA komen”

“Ik meen wat ik zeg, wij gaan met N-VA géén coalitie vormen”, stelde Van Besien fors. “Niet omdat ik De Wever niet sympathiek vind,… enfin, ik vind hem ook niet sympathiek,… of toch niet altijd”, zei Van Besien met een kwinkslag, wat tot enige animositeit in de zaal leidde. “Maar dat is de reden niet”, zo ging hij ernstig verder. “Wij hebben een heel andere visie op de stad over luchtkwaliteit, betaalbaar wonen en respectvol samenleven. We zullen er voor zorgen dat er een progressieve coalitie komt.”

De Wever van zijn kant benadrukte opnieuw dat hij liefst van al de huidige meerderheid met CD&V en Open Vld gewoon voortzet.

LEES OOK: De Wever en Van Besien stappen niet in meerderheid met Peeters als burgemeester

Hoofddoek

Niet veel later in het debat werd duidelijk wat Van Besien bedoelde met die tegenstrijdige visies tussen N-VA en Groen, tijdens het debat over levensbeschouwelijke symbolen achter het loket. Met een boutade maakte De Wever duidelijk dat er maar best niet gemorreld wordt aan dat verbod op religieuze symbolen bij loketfuncties. “Iemand met een ‘Allah is dood T-shirt die naast iemand met een hoofddoek zit, met daarnaast iemand met een ‘Eigen Volk Eerst T-shirt’, dat gaat geweldig goed werken”, stelde de burgemeester schamper. Hij voegde er een sneer aan toe richting tegenstanders van een zogenaamd ‘hoofddoekenverbod’. “De linkerzijde wil bepaalde kiezers lokken, maar het zal hen niet lukken. Zij zullen zich uiteindelijk van u afkeren.”

Wouter Van Besien liet zich niet uit zijn lood slaan. “Dat zijn zowel doembeelden als karikaturen”, stelde hij. “Toen er nog hoofddoeken en andere levensbeschouwelijke symbolen waren toegelaten aan het loket waren er geen problemen.” Die persoon moet beoordeeld worden op wat hij doet, niet op wat hij draagt, zo sprak hij. “Nu lijkt men beschaamd en reageert men verkrampt op de diversiteit in de stad, terwijl we er fier op zouden moeten zijn”, aldus Van Besien.

Meer over de verkiezingen 2018

Exclusief voor abonnees