Antwerpen adviseert Jambon over lokale strijd tegen mensenhandel

Foto: ISOPIX

Antwerpen adviseert Jambon over lokale strijd tegen mensenhandel

Print
Antwerpen -

In Antwerpen heeft dinsdag de slotconferentie van het Confine-project plaatsgevonden, een door Europa gefinancierd initiatief dat handvaten wil bieden aan steden en gemeenten om een grotere rol te spelen in de aanpak van mensenhandel. Burgemeesters Bart De Wever (Antwerpen, N-VA) en Wim Dries (Genk, CD&V) maakten een lijst van aanbevelingen over aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

Confine was een samenwerking tussen de stad Genk, de stad Antwerpen, de Regionale Informatie- en Expertisecentra Zeeland West-Brabant & Oost-Brabant (RIEC’s) en de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). Het project onderzocht de mogelijkheden om georganiseerde criminaliteit zoals mensenhandel op lokaal niveau te bestrijden. Dat lokale niveau heeft echter nog onvoldoende instrumenten en informatie, bleek volgens de initiatiefnemers tijdens het project.

“We hebben vier reeksen aanbevelingen overgemaakt aan minister Jambon, die er samen met minister van Justitie Koen Geens al werk van aan het maken is”, zegt Genks burgemeester Wim Dries. “Het gaat om wetgevende stappen zodat de informatie nationaal én internationaal beter kan doorstromen, meer samenwerking tussen verschillende diensten op het terrein om bijvoorbeeld zicht te krijgen op financiële stromen, het verankeren van de aanpak in lokale besturen die nog geen expertise terzake hebben opgebouwd en het sensibiliseren van stedelijk personeel, bijvoorbeeld om signalen van mensenhandel te leren herkennen.”

Nu het project is afgelopen, blijven Antwerpen en Genk verder inzetten op de problematiek, onder meer door middel van hun informatie- en expertisecentra. Verder is het de bedoeling dat andere lokale besturen in de toekomst van de opgebouwde expertise kunnen gebruikmaken.

Nu in het nieuws