Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© Jan Van der Perre

De Backer wil Marinower opnieuw als onderwijsschepen

Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer wil vooral dat Claude Marinower (Open Vld) in de volgende legislatuur opnieuw schepen voor onderwijs wordt. Dat zei hij tijdens het verkiezingsdebat van de studentenvereniging LVSV in Antwerpen.

svw

De Backer zei dit op de vraag wat hij zou doen als hij geen burgemeester van Antwerpen wordt. Of hij dan schepen wil worden? “Claude Marinower deed afgelopen zes jaar fantastisch werk op onderwijs”, zegt De Backer. “Dit wordt zowel door links als rechts erkend. Als we dus weer deel uitmaken van de coalitie, dan wil ik vooral dat Marinower zijn werk kan verderzetten. Het is vooral belangrijk dat er een coherent bestuur komt, die jongeren kansen geeft en voor sociale mobiliteit zorgt. Dat heeft Claude met zijn beleid gedaan en ik wil dat dit wordt verdergezet.”

© BELGA

Van Besien: “Er zal geen coalitie met PVDA komen”

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien kijkt bij een mogelijke vorming van een progressieve coalitie vooral naar CD&V en Open Vld. Hij blijft bij zijn standpunt dat een coalitie met N-VA uitgesloten is. Een coalitie met PVDA zal volgens hem niet gebeuren. “Als we een progressieve coalitie willen maken, dan zal dat altijd bestaan uit het samengaan van de progressieven aan de linkerzijde aangevuld met het centrum”, zegt Van Besien. “Er is echter vanuit verschillende partijen een veto tegenover PVDA, dus zal het niet gebeuren. De enige conclusie die je dan kan trekken, is op Groen te stemmen.”

Weinig respectvol

Tussen CD&V-lijsttrekker Kris Peeters en N-VA-lijsttrekker en burgemeester Bart De Wever blijft er enige spanning. Zo vond Peeters dat De Wever weinig respectvol antwoordde op een vraag van een student over begrijpbaar communiceren.

“Als we de lat moeten verlagen om iedereen mee te krijgen, dan doe ik daar niet aan mee”, zei De Wever. Peeters was scherp. “De student die net deze vraag stelde verdient meer respect dan wat er net is geantwoord”, zegt Peeters. De Wever verdedigde zich door te stellen dat in Antwerpen de omgangsvorm nu eenmaal iets harder is dan in een landelijke gemeente.

Verkiezingsnieuws