Onderzoeksrechter en politiespeurders ondervragen terdoodveroordeelde IS-strijder

Foto: VRT

Onderzoeksrechter en politiespeurders ondervragen terdoodveroordeelde IS-strijder

Print

Een Brusselse onderzoeksrechter, speurders van de federale gerechtelijke politie en een federale magistraat hebben eind vorige week in Bagdad (Irak) terreurverdachte Tarrik Jadaoun kunnen verhoren. Dat meldt het federaal parket.

Jadaoun, die ook bekend is onder de strijdersnaam Abu Hamza Al-Belgiki, was in 2014 toegetreden tot IS maar werd op 13 juli 2017 gevangen genomen tijdens de slag om Mosoel, de voormalige “hoofdstad” van IS in Irak.

Nadien, in een interview met VRT-journalist Rudi Vranckx, verklaarde hij te willen samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten. Hij beschikte naar eigen zeggen over informatie die ons land vooruit zou helpen, al woog die informatie volgens hem “eigenlijk licht”. Hij stelde zichzelf ook voor als een meeloper die niet veel meer had misdaan dan voor het verkeerde kamp te kiezen.

Tijdens zijn verhoren door de Amerikaanse veiligheidsdiensten bekende Jadaoun dan weer dat hij rechtstreeks betrokken was bij meerdere aanslagcomplotten - waarvan er zeker twee voor doden in Europa zorgden - en dat hij zichzelf ook voor zo’n bloedbad kandidaat had gesteld. Uit die verhoren zou ook blijken dat Jadaoun nog heel wat verzwijgt. Zo zei hij dat Islamitische Staat nog altijd terroristen in Europa verborgen heeft zitten. Tarik Jadaoun zit sinds juli 2017 gevangen in Bagdad (Irak) waar hij ter dood werd veroordeeld.

Het Belgische federaal parket had begin 2018 aan de Iraakse autoriteiten gevraagd om een rogatoire commissie te mogen sturen zodat Belgische speurders Jadaoun ook zouden kunnen verhoren.

“De heer Jadaoun heeft ermee ingestemd om door de Belgische justitie te worden gehoord”, aldus het federaal parket. “Hij beantwoordde veel vragen en gaf zijn versie van de feiten.”

Nu in het nieuws