© lvdb

Vijftien nazisympathisanten kandidaat voor Vlaams Belang

Het Vlaams Belang trekt naar de verkiezingen met minstens vijftien kandidaten die van nazisympathieën verdacht kunnen worden, zo blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws waarover ook De Morgen dinsdag bericht. Onder de vijftien kandidaten is er ook een Limburgse. Zij komt op voor de provincieraad in het district Maaseik. Het gaat daarbij niet om steunbetuigingen aan groepen als Schild & Vrienden, maar om ‘likes’ voor Adolf Hitler en een veroordeelde terrorist. Partijvoorzitter Tom Van Grieken zegt dat er binnen het Vlaams Belang “geen plek is voor neonazisme”, maar haalt tegelijk uit naar de “heksenjacht door de mainstream-media”.

Tien verkiezingskandidaten van het Vlaams Belang, onder wie twee lijsttrekkers, geven op sociale media blijk van sympathie voor Tomas Boutens, een gewezen beroepsmilitair die vijf jaar geleden als terrorist werd veroordeeld. Hij leidde de neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw, en plande bloedige aanslagen om Vlaanderen blank te houden. Hij wilde zelfs Filip Dewinter vermoorden om diens aanhang mee te sleuren in een burgeroorlog, die uiteindelijk tot een rechts bewind moest leiden. Dat VB’ers hem steunen, is des te frappanter omdat de partij twee jaar geleden nog pleitte om terroristen de doodstraf te geven, aldus Het Laatste Nieuws.

De krant vond ook vijf kandidaten - onder wie ook een lijsttrekker - die likes geven aan Adolf Hitler en andere nazistische uitingen.

Vlaams Belang zegt dat het een tuchtprocedure zal starten tegen alle betrokkenen. Hen van de lijsten halen, gaat niet meer. “Elke kandidaat zal afzonderlijk worden behandeld, met als eindbeslissing het al dan niet verder functioneren binnen het Vlaams Belang”, laat een woordvoerder in de krant verstaan. “Wij zijn een democratische vrijheidspartij en verwerpen elke ideologie die daar haaks op staat. Dat geldt zowel voor het islamisme, het communisme als het nazisme.”

“Heksenjacht”

Voorzitter Tom Van Grieken reageert op Twitter dat “Vlaams Belang een democratische partij (is) en daar is evident geen plek voor neonazisme”. De zaak wordt in ieder geval onderzocht, aldus Van Grieken.

Hij is tegelijk scherp voor de “heksenjacht door de mainstream-media”. “Deze mensen worden met naam én foto aan de publieke schandpaal genageld, zonder wederwoord. De rechten van (een) doorsnee crimineel worden beter gerespecteerd dan een kandidaat van Vlaams Belang, die iets fout liket. Qua framing kan het artikel tellen...”

MEER OVER Vlaams Belang