Vakbonden op straat tegen pensioenplannen regering: hier ondervindt u hinder

Themabeeld. Foto: Photo News

Vakbonden op straat tegen pensioenplannen regering: hier ondervindt u hinder

Print
Brussel -

De drie grote vakbonden plannen dinsdag een actiedag tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. In alle gewesten zijn actiemomenten voorzien, in bedrijven kunnen sensibiliseringsacties gehouden worden. Vooral de plannen van de regering rond zware beroepen baren de bonden zorgen.

Antwerpen

In Antwerpen start een manifestatie om 10.30 uur aan de Leopold De Waelplaats. In de hele provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord, meldt De Lijn. Op het stadsnet van Antwerpen was om 7.30 uur globaal een kwart van de stadsbussen en de helft van de trams uitgereden. Op de tramlijnen 3 en 11 is er het minste hinder, op tramlijn 15 het meest. Op de lijnen van Antwerpen naar het noorden van de provincie (lijnenbundels 600 en 700) en in de regio Mechelen is driekwart van de chauffeurs aan de slag. In de regio Turnhout is dat ongeveer twee derde, klinkt het.

Limburg

In Limburg zijn zeven op de tien chauffeurs uitgereden. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Ook op de stadslijnen van Hasselt, Genk en in mindere mate ook Tongeren en Sint-Truiden rijden beduidend minder bussen. Bij de belbussen kunnen niet alle gereserveerde ritten gereden worden. Dat is voorlopig het geval in Alken, Wellen, Borgloon, Heers, Dilsen-Stokken, Maasmechelen en Landen. Ook de Lijnwinkels van Hasselt en Genk zijn vandaag gesloten. De mobiele Lijnwinkel staat vandaag niet op de markt in Tongeren. Om 10.30 uur start een manifestatie aan het station van Hasselt.

Oost-Vlaanderen

Vooral in Gent is het stadsnet zwaar verstoord. Tramlijn 1 en stadsbussen 3 en 5 rijden om het kwartier. Bij tramlijnen 2 en 4 en stadsbus 9 is dat om het halfuur. De stadsbussen 6, 8, 17/18 en 38/39 rijden niet. Na 20 uur rijden er geen stadslijnen meer. In Aalst wordt bijna de helft van de stadslijnen gereden. Elders in Oost-Vlaanderen is de hinder kleiner.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is er in heel de provincie hinder. De dienstverlening is het meest verstoord in de grote rand rond Brussel, vooral in het Pajottenland en de Druivenstreek. Ook het stadsnet van Leuven ondervindt grote hinder, vooral op lijn 2.

Brussel

In Brussel is een grote manifestatie gepland vanaf 10 uur op het Albertinaplein, net als een omsluiting van het parlement door een menselijke ketting. Een vakbondsdelegatie zal premier Charles Michel en Kamervoorzitter Siegfried Bracke ontmoeten. De bonden verwachten meer dan 10.000 manifestanten in Brussel.

Vanochtend om 6 uur was slechts één metrolijn actief in Brussel: lijn 1. Dat meldt de MIVB op Twitter. Tussen Simonis en De Brouckère zijn bussen ingelegd. Er zijn ook acht tramlijnen en vijf buslijnen verzekerd.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen tot slot rijdt 90 procent van de chauffeurs. Bij de Kusttram is de hinder groter, met drie trams op de vier die rijden. Op het stadsnet van Oostende rijdt 60 procent van de bussen.

Cruciaal moment

De actie moet de eis van de vakbonden - “een waardig pensioen op een redelijke leeftijd” - kracht bij zetten. De focus van de actie ligt bij de zware beroepen. “Mensen hebben heel hun carrière het beste van zichzelf gegeven, in volcontinu gewerkt, in vriestemperaturen, hebben zware lasten getild. Ze willen uitzicht op een treffelijk einde van hun carrière”, verwoordt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen het.

De actie komt op een cruciaal moment. Bonden en werkgevers onderhandelen over de zware beroepen in de privésector. Een akkoord lijkt evenwel ver weg.

Nu in het nieuws