Commissaris-opleiding bij politie opnieuw versoepeld: gebuisd maar toch naar volgende examenronde

De Brusselse hoofdcommissaris Vandersmissen werd lang voor de nieuwe procedure benoemd Foto: Belga

Commissaris-opleiding bij politie opnieuw versoepeld: gebuisd maar toch naar volgende examenronde

Print

Uit schrik dat er over een paar jaar te weinig hoofdcommissarissen bij de politie zullen zijn, werden de bevorderingsprocedures versoepeld en konden zelfs gebuisde deelnemers aan het examen toch naar de volgende ronde van de selecties gaan.

Exact op 4 november 2017 werden de regels voor de bevordering tot de graad van hoofdcommissaris van politie (HCP) aangepast. Een van de opvallende wijzigingen was dat voortaan ook politiecommissarissen zonder universitair diploma konden deelnemen en opklimmen tot hoofdcommissaris.

De Nationale Politieacademie heeft begin dit jaar de promotieprocedure tot hoofdcommissaris echt al opnieuw versoepeld. De reden? Te weinig kandidaten bleken geschikt. Door de aanpassing konden zelfs gebuisde deelnemers naar de volgende ronde doorstromen.

Op 6 december 2017, een maand nadat de nieuwe regels van kracht gingen dus, plaatste de federale politie een vacature voor een promotieopleiding tot hoofdcommissaris. Personeelsleden met het juiste diploma en meer dan zeven jaar ervaring in het officierskader konden aan de sollicitatie deelnemen. Voor heel het land waren er 100 plaatsen vacant, weet Knack.be

Kandidaten die 60 procent van de totaalscore behaalden, konden verder naar de volgende ronde. Maar van de 150 deelnemers slaagden er maar twintig voor de test, dertien Nederlandstaligen en zeven Franstaligen.

Met die tegenvallende resultaten dreigde op termijn een tekort aan geschikte kandidaten voor de functie van hoofdcommissaris, de hoogste rang binnen de federale politie. In plaats van een nieuwe vacature uit te schrijven om dat tekort op te vangen, werd besloten om de resultaten van de kennisproef te herzien.

Geslaagd met 66 op 150

Deelnemers moesten niet langer 60 procent van de totaalscore behalen, maar 60 procent van de best presterende kandidaat. De minimumscore om te slagen bedroeg daardoor niet langer 90 op 150 (60 procent van 150, zoals wettelijk bepaald), maar wel 66 op 150 (60 procent van 110). Door de aanpassing konden gebuisde kandidaten toch naar de volgende ronde en vond de federale politie alsnog de nodige honderd kandidaat-hoofdcommissarissen.

De federale politie bevestigt dat de Nationale Politieacademie de resultaten heeft aangepast, en dat het daar goedkeuring voor heeft gekregen van het coördinatiecomité van de geïntegreerde politie.

Op het kabinet van minister Jambon vindt men de aanpassing van de resultaten niet zo erg. Toleranties gebeuren ook op universiteiten, klinkt het.

Een hoofdcommissaris bij de politie verdient ongeveer 3.400 euro netto in de maand.

Nu in het nieuws