Antwerpse moeder van Syriëstrijder stapt uit theaterstuk ‘Lam Gods’ na negatieve reacties

Foto: VRT

Antwerpse moeder van Syriëstrijder stapt uit theaterstuk ‘Lam Gods’ na negatieve reacties

Print

Fatima Ezzarhouni, moeder van een Antwerpse Syriëstrijder en CD&V-kandidate voor het district Antwerpen, stapt uit de controversiële theatervoorstelling Lam Gods van het NTGent. Negatieve reacties op ongepaste scènes in het stuk zouden ten grondslag liggen van haar beslissing.

Vorige vrijdag is Lam Gods van regisseur Milo Rau in Gent in première gegaan. De Antwerpse Fatima Ezzarhouni, die in het stuk Maria speelt en een handgeschreven brief van haar zoon voorleest, heeft vrijdag en ook nog zaterdag meegespeeld. Omdat ze zondag “mentaal is ingestort”, heeft ze gevraagd om uit de voorstelling te stappen. Ze heeft er ook op aangedrongen dat er geen video-opnames van haar meer zouden worden gebruikt.

LEES OOK: De theatermaker die Syriëstrijders en Dutroux in de spotlights zet: is bedenker controversieel stuk ‘Lam Gods’ geniaal of provocateur?

(Lees verder onder de foto.)

Antwerpse moeder van Syriëstrijder stapt uit theaterstuk ‘Lam Gods’ na negatieve reacties
Fatima Ezzarhouni op het podium. Foto: Michiel Devijver

Ongepaste scènes

NTGent en regisseur Milo Rau betreuren, maar respecteren haar beslissing. Berichten in de media over ongepaste scènes waarin Fatima Ezzarhouni samen met naakte mensen op het podium zou staan, hebben in haar directe omgeving te veel negatieve reacties uitgelokt.

In de bewuste scène is – pal voor een meisjeskoor dat toekijkt – een naakt, vrijend koppel te zien. Hoewel de berichten dat Fatima Ezzarhouni net op dat moment ook op het podium staat niet kloppen, is de druk vanuit haar omgeving toch te groot geworden.

“Door de naaktscènes in de voorstellling hebben mensen uit haar omgeving druk uitgeoefend op haar en haar familie”, zegt Tom De Clercq van het NTGent. “Uit respect voor haar familie heeft ze beslist uit de voorstelling te stappen. Acteur Frank Focketyn legt voortaan in de voorstelling uit dat Fatima na verontwaardigde reacties op de naaktscènes niet meer op het podium wil staan. Daarna is er een geluidsopname met haar verhaal te horen.”

Op de kritiek op de naakte, vrijscène voor de ogen van kinderen, reageert het NTGent: “Deze scène heeft niets te maken met echte seks, het gaat om een erotische choreografie zonder penetratie.”

(Lees verder onder de video.)

Therapeutisch

De voorstelling Lams Gods veroorzaakte eerder al controverse toen een oproep werd geplaatst naar teruggekeerde Syriëstrijders die als acteur in de voorstelling zouden meespelen. NTGent is hier enkele dagen later wel op teruggekomen.

Fatima Ezzarhouni, moeder van een Syriëstrijder, verleende haar medewerking wel aan het stuk. Vorige week nog vertelde ze in De Afspraak op Canvas hoe ze een gelijkenis ziet tussen haar en Maria en hoe de rol voor haar therapeutisch werkt. “Ik heb ook veel geleden. Maria was een moeder die veel heeft afgezien en uiteindelijk haar zoon heeft moeten afgegeven”, zei ze in De Afspraak.

Kandidaat voor CD&V

Op 14 oktober neemt Fatima Ezzarhouni vanop de achtste plaats op de Antwerpse districtslijst van de CD&V deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Ezzarhouni wenst zelf niet te reageren op het nieuws over het stopzetten van haar deelname aan Lam Gods.

Nu in het nieuws