© Stijn Van de Sande

Mechelse jongeren ontwikkelen eigen stemtest

Er is een gloednieuwe online stemtest en die is op maat gemaakt voor de Mechelse jongeren. De test werd voorgesteld door zo’n tien jongeren die als kandidaat op een van de vele verkiezingslijsten staan.

Stijn Van de Sande

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen komen opnieuw heel wat jongeren (onder de 35 jaar) op. Om de standpunten van deze jonge kandidaten tot bij hun Mechelse leeftijdsgenoten te krijgen, gingen ze allemaal samen rond de tafel zitten. Kandidaten van PVDA, sp.a, CD&V, de stadslijst (Vld – Groen – M+), N-VA, Volksliga en Vlaams Belang werkten een online stemtest uit die de politiek laagdrempeliger moet maken.

“Heel wat jongeren voelen zich weinig betrokken bij de politiek”, klinkt het bij Karl Lauwers (CD&V). “Het zijn altijd de bekende kopstukken die de aandacht krijgen en de jongeren komen veel minder aan bod. Daarom zijn we samen op zoek gegaan naar een manier om de politiek dichter bij de jeugd te brengen.”

De test legt vijftien vragen voor met daaronder steeds een aantal stellingen. “We wilden bewust afstappen van de ja-neevragen’, klinkt het. “Politiek is veel ge­nuanceerder en daarom kon elke partij in een korte en krachtige zin haar standpunt duidelijk maken. Wie de test invult, kan ook meerdere antwoorden aanduiden. Aan de hand van deze antwoorden krijgen we ook een goed zicht op wat de Mechelse jeugd precies wil.”

Plopsaqua

De vragen gaan onder meer over de uitgaansmogelijkheden in Mechelen, maar ook meer ‘volwassen’ thema’s komen aan bod, waaronder de discussie over het zwembad aan de Geerdegemvaart en Plopsaqua. “Want jongeren zijn met dit soort onderwerpen ook bezig”, klinkt het. “Daarom willen wij graag onze stem laten horen en ons mengen in het debat.”

De jongelingen willen met hun test de Thomas More Hogeschool en de middelbare scholen bereiken om zelfs de 16-18-jarigen te horen.

www.mechelenstemtjong.be

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio