Ontgroeningsritueel loopt uit de hand: jongeren gebrandmerkt tijdens scoutskamp in België

Print

Mark B. (24), een Nederlandse scoutsleider, heeft tijdens een jeugdkamp in ons land drie jongeren gebrandmerkt. Ze schreeuwden het uit, maar kregen enkel een pilletje tegen de pijn en wat helende zalf. De jongeman riskeert zeven maanden gevangenis.

De 24-jarige jeugdleider van een scoutinggroep uit het Nederlandse Goes, vlak bij de grens met België, hield tijdens een ontgroeningskamp in Sint-Joris-Weert, een deelgemeente van Oud-Heverlee, een brandijzer in het vuur. Nadien drukte hij het op de rug van drie jongeren, twee jongens en een meisje, die tussen 12 en 14 jaar oud waren. Zo werden ze gebrandmerkt met de letters F en N, de eerste letters van de scoutinggroep Frans Naerebout waartoe ze behoorden.

Opvallend is dat het zomerkamp niet is stopgezet na het incident. De twee jongens en het meisje zijn ook niet naar het ziekenhuis gebracht en er werd geen arts ingeschakeld. Ze kregen enkel pilletjes tegen de pijn en een zalfje tegen de wonden. Ze zouden grote blaren hebben gekregen op hun rug en konden niet meer deelnemen aan de activiteiten. Toch sloeg niemand alarm.

Pas aan het einde van het kamp kwamen de bestuursleden van de scoutinggroep langs en ontdekten ze wat er was gebeurd. De jeugdleider is na het kamp op non-actief gezet en ouders van de kinderen dienden een klacht in bij de politie in Nederland. De jongeren hebben een blijvend letsel en moeten wellicht plastische chirurgie ondergaan.

De scoutsleider verschijnt woensdag voor het eerst voor de rechtbank.

.

Nu in het nieuws