Bende Nederlandse plofkrakers opgerold: acht verdachten opgepakt

Er is een bende Nederlandse plofkrakers opgerold. In totaal konden speurders, van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen en de Nederlandse politie, acht verdacht oppakken. Ze worden verdacht van minstens vijf plofkraken in Vlaanderen. Dat meldt het parket van Antwerpen in een persbericht.

adm

GVA+ Getuigen reageren na plofkraak: “Ze raapten het geld op en smeten het in de kofferbak van hun auto”

Na een plofkraak aan de Molenlei in Boechout op 13 juni 2018, de vierde plofkraak op één maand, is de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen een onderzoek gestart. Via het netwerk van ANPR-camera’s kwamen auto’s van eenzelfde Nederlands autoverhuurbedrijf in beeld. Uitgebreid speurwerk met onder meer telefonieonderzoek en observaties gaven linken tussen plofkraken in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Lummen (21 juni) en een poging tot plofkraak in Stekene (10 augustus). De mislukte plofkraak in Sint-Laureins (20 juli) zal vermoedelijk aan het dossier worden toegevoegd. In dat dossier konden al twee verdachten gearresteerd worden. In totaal is er sprake van een buit van ongeveer 560.000 euro.

Woensdag en donderdag volgde een gecoördineerde actie met ongeveer 65 leden van Nederlandse en Belgische politiediensten. Op de woensdag werden op 10 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd in Wiekevorst (B), Amsterdam en Maarssen, nabij Utrecht. Donderdag heeft de politie huiszoekingen gedaan in de cellen van drie mannen die opgesloten zitten in de gevangenissen van Turnhout, Gent en Dendermonde.

Acht verdachten aangehouden

Er werden donderdag vier verdachten voorgeleid. De onderzoeksrechter heeft een vrouw van 26 jaar en drie mannen van 24, 25 en 31 jaar aangehouden. De feiten worden gekwalificeerd als zware diefstal, criminele organisatie en opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond pand. Ze riskeren gevangenisstraffen tot 30 jaar.

De doorbraak is het gevolg van een samenwerking tussen de federale gerechtelijke politie, verschillende parketten, het federaal parket, de lokale politiezone, de Nederlandse gerechtelijke autoriteiten en het gespecialiseerde plofkraakteam van de Nederlandse politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners