Problemen groter dan verwacht: “Ook stroomtekort mogelijk in januari en februari”

Foto: REUTERS

Problemen groter dan verwacht: “Ook stroomtekort mogelijk in januari en februari”

Print

De problemen met de elektriciteitsbevoorrading zijn groter dan verwacht. Netbeheerder Elia waarschuwt nu dat ook in januari en februari er mogelijk problemen kunnen optreden met de stroombevoorrading. “Momenteel is de huidige capaciteit te laag om de wettelijke stroomcriteria te halen. Dat betekent dat op jaarlijkse basis, zonder extreme koudegolven, er maximaal drie uur lang geen stroom mag zijn. Met de huidige situatie op het oog, gaan we dat niet halen”, aldus de woordvoerder van netbeheerde Elia

De problemen met de stroombevoorrading zijn groter dan verwacht. Dat meldt netbeheerder Elia. “De maand november belooft bijzonder moeilijk te worden. Dan zullen zes van de zeven Belgische kerncentrales niet beschikbaar zijn. Om komende winter bevoorradingszekerheid te kunnen garanderen, hebben we een extra capaciteit van 1600 tot 1700 megawatt nodig om op elk moment stroom te kunnen voorzien.

Nu blijkt dat ook tijdens de maanden januari en februari de stroomvoorziening in het gedrang gaat komen. “In januari, is het doorgaans erg koud in Frankrijk. Normaal gezien halen wij daar veel stroom, maar indien zij ook met koudegolf zitten, krimpt hun stroomoverschot dat verhandeld kan worden op de internationale markt.”

Op dit moment is de prognose van Elia dat dat overschot te klein gaat zijn om het wettelijke criterium van stroombevoorrading te halen. “Het is bij wet bepaald dat in een normaal jaar, zonder extreme koudgolven, de stroom op jaarbasis in totaal maximaal drie uur mag uitvallen. Momenteel gaan we dat criterium niet halen. Het is dan onze plicht om dat te signaleren aan de bevoegde minister opdat deze maatregelen kan treffen.”

.

Nu in het nieuws