Bill Cosby krijgt drie tot tien jaar cel voor verkrachting

Bill Cosby Foto: EPA-EFE

Bill Cosby krijgt drie tot tien jaar cel voor verkrachting

Print

Bill Cosby is door een rechtbank in het Amerikaanse Pennsylvania veroordeeld tot een celstraf van drie tot tien jaar cel voor de aanranding van een vrouw. Zijn advocaten hebben al laten weten dat ze in beroep zullen gaan tegen die uitspraak.

Meer dan 50 vrouwen beschuldigden de nu 81-jarige Cosby de afgelopen maanden van seksueel misbruik, maar omdat de meeste van die zaken tientallen jaren oud waren, kon de acteur daarvoor niet meer vervolgd worden. Slechts één zaak bleef juridisch overeind: die van Andrea Constand, een vriendin van Cosby die de acteur in 2004 drogeerde en verkrachtte in zijn huis in Philadelphia.

In april achtte een rechtbank hem in die zaak schuldig aan drie feiten van ernstig seksueel misbruik. Daardoor riskeerde hij eigenlijk tot dertig jaar cel, maar omdat zijn verdediging en het openbaar ministerie overeenkwamen om de zaken samen te voegen, was de hoogste mogelijke straf tien jaar cel.

Rechter Steven O’Neill moest vandaag enkel nog de straf uitspreken: daarbij werd Cosby bestempeld als “een gewelddadig seksueel roofdier”, zodat hij wettelijk verplicht is om zich maandelijks psychologisch te laten begeleiden, en moet hij zich de rest van zijn leven registreren als zedendelinquent. Zijn advocaten lieten al weten dat ze in beroep zouden gaan tegen die veroordeling.

Cosby is de eerste Amerikaanse beroemdheid die veroordeeld wordt voor seksueel misbruik sinds het begin van de #MeToo-beweging, die tientallen machtige mannen in de entertainmentsector aan het wankelen bracht.

MEEST RECENT