Zorgt Metallica voor een Graspop-kater?

Foto: afp

Zorgt Metallica voor een Graspop-kater?

Print
Wat al een tijdje de ronde deed, is nu ook bevestigd: Metallica staat op 16 juni in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Die timing is opvallend: minder dan een week voor de start van de Graspop Metal Meeting. Hebben ze in Dessel een probleem?

Het is al langer geweten dat Graspop maar wat graag Metallica zou strikken voor zijn festival. Financieel lijkt dat nog net haalbaar - ook al omdat Graspop er een aantal goede edities heeft opzitten - maar de kans dat het ooit gebeurt is klein: Metallica is een band die voor een groter publiek wil spelen. De band zal dus altijd voor Rock Werchter kiezen als festival, of gewoon op eigen kracht 50.000 fans trekken. Want dat is de capaciteit van het Koning Boudewijnstadion.

Met ticketprijzen rond de 100 euro zullen de Metallica-fans stevig in de buidel moeten tasten. En als je dan ook nog weet dat je voor een combiticket voor Graspop al snel 200 euro kwijt bent, is het maar de vraag of de metalfans in de zomer van 2019 beide evenementen gaan combineren. Dreigt Graspop bezoekers te verliezen aan Metallica? Of moet de band rond James Hetfield vrezen voor een half leeg Boudewijstadion te spelen?

Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk: in november 2017 vulde Metallica nog twee keer het Sportpaleis, goed voor zo’n 40.000 fans. Metallica mag dan al zijn muzikale relevantie kwijt zijn (het laatste echt goede album dateert uit 1991): live blijft het viertal een machine. De vele klassiekers doen de rest.

Minder volk op Graspop dan? Ook niet noodzakelijk: Graspop trekt gedeeltelijk een ander publiek dan Metallica. Een publiek dat voor de sfeer, de samenhorigheid en de veelheid van bands gaat, en daarnaast enkele interessante headliners wil zien. In dat opzicht is het slechtste nieuws misschien niet dat Metallica een week eerder in Brussel staat, maar wel dat het Ghost als voorprogramma meeneemt. Want dat is nu net een band die een potentiële headliner voor Graspop 2019 was. Het zal er voor de Graspop-organisatie dan ook op aankomen om met enkele andere aantrekkelijke headliners te komen. Als ze dat niet doet, dreigt ze de rekening te moeten betalen voor het Metallica-feestje in Brussel.

MEEST RECENT