Pech op fietsostrade Antwerpen-Mechelen? Plaats je eigen fiets in kluis en ontleen een elektrische vervangfiets

Print

Fietsers die gebruikmaken van de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen, kunnen voortaan als ze pech hebben onderweg gratis een elektrische vervangfiets ontlenen. Op acht locaties worden de komende weken vervangfietsen in een “fietskluis” geplaatst die je met behulp van je smartphone kan openen om er je eigen fiets in de plaats te zetten. Na herstel - daarvoor krijg je achteraf wél een factuur - kan je je fiets er ook weer ophalen.

De eerste fietskluis van het proefproject van de provincie Antwerpen werd maandag geplaatst op het Stationsplein in Kontich. Met je smartphone registreer je eerst je fietspech, waarna je een sms krijgt met een code om de poort van de fietskluis te openen. Na de herstelling door een sociale werkplaats stuurt het fietspunt je een bericht dat je je fiets weer kan ophalen in de fietskluis waar je hem achterliet. Het gaat wel alleen om kleine herstellingen die nodig zijn om reglementair thuis of bij een reguliere hersteller te geraken en niet om bijvoorbeeld een slag in het wiel of een kapotte batterij.

“Niet alleen de vele fietsers op de F1 hebben voordeel bij dit nieuwe initiatief, het geeft ook extra kansen aan doelgroepmedewerkers uit de sociale economie”, zegt provinciaal gedeputeerde Peter Bellens (CD&V). “Die kunnen extra werkervaring opdoen, waardoor hun kansen op de doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt verhogen.”

Na Kontich volgen de komende weken ook Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Hove en Mortsel. Zo zal er tussen Mortsel en Mechelen om de drie kilometer een fietskluis staan langs het traject van de fietsostrade.

Nu in het nieuws