Oproep Frances Lefebure enorm succes: meer dan 26.000 mensen geregistreerd als orgaandonor

Oproep Frances Lefebure enorm succes: meer dan 26.000 mensen geregistreerd als orgaandonor

Print

Meer dan 26.000 mensen hebben zich de voorbije dagen geregistreerd als orgaandonor, na de oproep van Frances Lefebure in het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’.

Er werd dus veel gehoor gegeven aan de oproep. Gemiddeld zijn er jaarlijks tussen de 7.000 en 8.000 registraties. Nu is dat op een paar dagen tijd dus meer dan het dubbele. Zondagavond stond de teller al op 26.779 nieuwe registraties sinds de uitzending.

“Als men ziet dat op jaarbasis 7.000 à 8.000 mensen zich registreren, dan mag je zeggen dat als men op 1 dag 500 mensen kan sensibiliseren om naar het stad- of gemeentehuis te gaan, het een groot succes is”, zei transplantatie-expert Luc Colenbie deze week nog in VTM NIEUWS. Met een aantal registraties dat op dit moment meer dan 10 keer zo hoog ligt, mag de actie van Make Belgium Great Again nu al een overdonderend succes genoemd worden.

“Bedankt Vlaanderen!”

“Dit is te zot voor woorden”, klinkt het bij Frances Lefebure. “Er staan op dit moment 1.212 mensen op de wachtlijst, dus we hadden stiekem gehoopt op 1.212 nieuwe registraties. Maar dat we heel Vlaanderen zouden kunnen mobiliseren en bijna 27.000 nieuwe registraties zouden noteren, hadden we nooit durven te dromen. Bedankt Vlaanderen!”

Uitzonderlijk geopend

Meer dan 240 gemeentehuizen in Vlaanderen hadden vandaag uitzonderlijk de deuren open gezet zodat inwoners zich konden laten registreren als orgaandonor. In sommige gemeentehuizen moest er extra personeel worden ingezet om alle aanvragen te kunnen behandelen.

In theorie is iedereen in Vlaanderen al orgaandonor, maar in de praktijk raadplegen artsen bij een sterfgeval altijd de familie, die zich tegen de donatie kan verzetten. Bij wie zijn of haar donorschap laat registreren in het gemeentehuis, is dat niet het geval.

Nu in het nieuws