© Photo News

België heeft geen munten van één en twee eurocent meer

Er zijn te weinig munststukken van 1 en 2 cent in omloop. Ze blijven te vaak ongebruikt in portefeuilles, spaarpotten of lades liggen, waardoor er vooral bij handelaars problemen optreden. De federale overheidsdienst Financiën denkt na over oplossingen, zoals bijvoorbeeld een inzamelcampagne, zo bevestigt de woordvoerder na een bericht in Het Laatste Nieuws.

In juli werd al gewaarschuwd voor een tekort aan de kleinste “rosse” centjes, maar nu is het effectief zover. De Nationale Bank kan er amper nog leveren.

Volgens Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën, is muntstukken bijslaan geen optie. “Dat zou geen oplossing zijn”, zegt hij, “want ook die centjes zouden uit omloop verdwijnen” omdat de mensen ze niet gebruiken. Bovendien is er de hoge kostprijs: een stukje van 1 cent slaan kost meer dan 1 cent.

Er wordt nu nagedacht over oplossingen. “Het is een kwestie van de centjes die thuis liggen, weer in omloop te krijgen”, zegt Adyns nog. Er wordt onder meer gedacht aan een nationale campagne of een grote inzamelactie via de banken. Ook zou de federale overheid werken aan een wet om handelaars te verplichten de prijzen aan de kassa af te ronden;

Van de stukken van 1 cent werden er 860 miljoen aangemaakt, van 2 cent zijn dat er 770 miljoen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER