Zondag veel regen en felle rukwinden verwacht: noodnummer 1722 geactiveerd

Zondag veel regen en felle rukwinden verwacht: noodnummer 1722 geactiveerd

Print

Het KMI waarschuwt voor hevige rukwinden en regenbuien op zondag. Het KMI vaardigt code geel uit voor de kust en de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Overal in ons land worden er maatregelen getroffen. De FOD Binnenlandse Zaken heeft intussen ook nummer 1722 geactiveerd.

In het noordwesten van het land is het zondagochtend tijdelijk droger, maar we krijgen overal veel regen. De grootste neerslaghoeveelheden worden in het zuidoosten van het land verwacht. De regen kan soms buiig zijn en vooral in het zuiden van ons land zijn onweders mogelijk.

Ook aan zee zijn een paar fikse donderslagen niet uitgesloten. Het wordt fris met op de meeste plaatsen maxima rond 12 of 13 graden. In het zuiden van het land wordt het warmer, met lokaal nog temperaturen tot rond 20 graden, meldt het KMI.

De wind waait eerst op de meeste plaatsen zwak uit noordoostelijke richtingen. In de loop van de dag krimpt de wind naar noord tot noordnoordwest, terwijl hij toeneemt tot matig of soms zelfs vrij krachtig, met op de meeste plaatsen rukwinden tot 50 of 60 kilometer per uur.

Aan zee neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig met kans op rukwinden tussen 60 en 70 kilometer per uur. In het uiterste zuidoosten van het land waait de wind vrij krachtig tot soms krachtig uit zuidwest tot west, op het einde van de namiddag ruimend naar noordnoordwest. In die regio verwachten we ook de zwaarste windstoten: tussen 80 en 100 kilometer per uur.

Nummer 1722

Binnenlandse Zaken activeert intussen het nummer 1722. “Het activeren van dat nummer gebeurt preventief bij een aankondiging van storm of onweer maar houdt geen waardeoordeel in over de ernst van de waarschuwing of de eventuele schade die deze zou kunnen veroorzaken. Het is niet omdat het nummer 1722 wordt geactiveerd, dat er steeds van moet uitgegaan worden dat er overal zwaar weer op komst is en/of dat er mogelijk veel schade kan zijn”, klinkt het bij de FOD Binnenlandse Zaken.

“Het nummer 1722 heeft de bedoeling om de burger weg te houden van de noodnummers wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende of potentieel levensbedreigende situatie.”

Voor de provincie Antwerpen zal de hinder zich voornamelijk tussen middernacht en 23 uur laten voelen. Tijdens die periode kunnen er zich grote regenbuien voordoen. Tussen 11 en 22 uur kan de wind ook fel tekeergaan.

Zondag veel regen en felle rukwinden verwacht: noodnummer 1722 geactiveerd
Foto: KMI

Rommelmarkt Bouger Bouger, normaal gezien zondag op het Krugerplein in Borgerhout, is afgelast. Dat gebeurt na overleg tussen het district Borgerhout, de standhouders en de organisatie. Nog in de buurt van Antwerpen, in Brecht, zal de eerste editie van het oldtimer evenement van de Brechtste Pale Ale Club niet doorgaan. “Er wordt hondenweer voorspeld. We hebben alle weerberichten gevolgd en zelfs advies ingewonnen bij de brandweer. Het is het beste om het evenement een jaartje uit te stellen”, klinkt het.

Zondag veel regen en felle rukwinden verwacht: noodnummer 1722 geactiveerd
MEEST RECENT