‘Zeg ’ns Aaa’-actrice Sjoukje Hooymaayer overleden

Sjoukje Hooymaayer (l) Foto: hbvl

‘Zeg ’ns Aaa’-actrice Sjoukje Hooymaayer overleden

Print

De Nederlandse actrice Sjoukje Hooymaayer is overleden, zo meldt het persagentschap ANP. De actrice, vooral bekend van haar rol als dokter en alleenstaande moeder Lydie van der Ploeg in de tv-serie ‘Zeg ’ns Aaa’, werd 78.

In april 2018 werd eierstokkanker bij Hooymaayer vastgesteld. Zij maakte daarop bekend geen behandeling te wensen. In mei nam ze afscheid van het theaterpubliek in Nederland.

Bij het grote publiek blijft ze vooral bekend van de Nederlandse tv-reeks ‘Zeg ‘ns Aaa’.

Hooymaayer is woensdag overleden aan haar ziekte, zo maakte theaterproducent en oud-collega Hans Cornelissen vrijdag namens de familie bekend. “Zij voelde zich gedragen en gesteund door zoveel mensen. Alle kaarten en bloemen die zij heeft ontvangen, naar aanleiding van haar ziekte, en haar afscheid van het toneel werden met een mix van verwondering en blijdschap ontvangen”, zegt Cornelissen die ook in Zeg ’ns Aaa speelde.

Hooymayer speelde William Shakespeare, Botho Strauss en andere schrijvers van groots toneelrepertoire, maar een echte nationale beroemdheid werd ze als de charmante, meelevende en chaotische dokter Lydie van der Ploeg in Zeg ’ns Aaa. De razendpopulaire sitcom beleefde tussen 1981 tot 1993 meer dan tweehonderd afleveringen bij de VARA. Er was eigenlijk niemand die nooit keek naar de belevenissen van de huisarts en haar lawaaierige huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen).

Gouden Televizier-Ring

Hooymaayer werd geboren op 27 juli 1940 in het Nederlandse Laren en deed in 1965 eindexamen aan de toneelschool. Ze kreeg meteen een contract bij de Arnhemse Toneelgroep Theater, waar ze bleef tot ze ging freelancen en lesgeven. Ze sleepte in 1974 een Colombina in de wacht voor haar vertolking van Butler in Kleine Alice van Edward Albee. Zeg ‘ns Aaa maakte dat ze in 1984 kon meedelen in de vreugde om het verkrijgen van de kijkersprijs Gouden Televizier-Ring.

Hooymaayer paste niet in één hokje: komedie en drama, modern en klassiek toneel, alles deed ze. Voorts werkte ze mee aan een paar liedjesprogramma’s: een met zanger Miel Cools en een met liedjes van Boris Vian, uitgevoerd met André van den Heuvel.

‘Zeg ’ns Aaa’-actrice Sjoukje Hooymaayer overleden
Een van Hooymaayers laatste rollen was in de musical ‘My Fair Lady’. Foto: ISOPIX

Het was theaterproducent Hans Cornelissen, die in Zeg ’ns Aaa Hooymaayers zoon Gert-Jan speelde, die haar in 2017 vroeg voor zijn versie van de musical My Fair Lady. Ze ging graag in op het aanbod om de moeder van hoofdrol professor Henry Higgins te spelen, twaalf jaar nadat ze op de planken had gestaan. Maar in april 2018 moest diezelfde Cornelissen bekendmaken dat Sjoukje ziek was en moest afhaken: de nog altijd zo glorieus ogende actrice leed aan vergevorderde eierstokkanker.

Ze hoopte nog wel te gaan spelen, zei ze toen: “Ik wil absoluut, als dat gaat, weer het toneel op om met volle teugen te genieten van de interactie met de zaal en van mijn collega’s. Want dát ervaren geeft energie en joie de vivre. Het leven moet geleefd en gevierd worden.” Ze maakte het waar en keerde nog kort terug in My Fair Lady.

Nu in het nieuws