Archeologen vinden wiel van tweeduizend jaar oud

Het houten wiel werd in de ijzertijd allicht gebruikt om handel te drijven. Foto: gvdv

Archeologen vinden wiel van tweeduizend jaar oud

Print
Sint-Gillis-Waas -

Archeologen van Erfpunt Waasland troffen bij een opgraving in de Reepstraat in een oude waterput een wiel aan dat dateert uit de ijzertijd en dus meer dan tweeduizend jaar oud is.

De vondst is een primeur voor het Waasland. “De voorbije maanden voerden we een groot onderzoek uit op een site van 1,7 hectare in de Reepstraat in Sint-Gillis-Waas”, zegt archeologe Marjolijn De Puydt. “Verspreid over het hele terrein werden sporen uit de ijzertijden, de Romeinse tijd en de middeleeuwen gevonden. In het noordelijke deel van de site zijn we gestuit op een waterput die dateert uit de ijzertijd, dus tussen 800 en 50 jaar voor Christus.”

IJzertijd

De Puydt legt verder uit: “De waterput was opgebouwd uit houten paaltjes en planken die in de grond geheid waren. Helemaal onderaan deze waterput vonden we een stuk hout dat duidelijk bewerkt is geweest: één zijde was afgerond, centraal was een gat aangebracht en aan één zijde zat een groef. Daarnaast waren nog enkele kleinere gaten zichtbaar. Op basis van gelijkaardige vondsten kan met zekerheid gesteld worden dat in Sint-Gillis-Waas voor het eerst in het Waasland een wiel gevonden werd uit de ijzertijd.”

Volgens Erfpunt wordt zelden een wiel opgegraven dat zo oud is. “Er zijn al gelijkaardige vondsten gedaan in Vlaanderen en in Nederland, maar toen ging het vooral om wielen uit de Romeinse tijd. Een houten wiel is nooit eerder opgegraven in het Waasland en al zeker niet uit de ijzertijd”, zegt De Puydt. “Hout is een organisch materiaal dat volledig vergaat, daarom is deze vondst zo zeldzaam. We wisten aan de hand van afbeeldingen wel dat er in de ijzertijd karren werden gebruikt om handel te drijven. De vondst zal ons dan ook niet zoveel bijleren, maar het is en blijft uitzonderlijk om het effectief onder ogen te krijgen.”

Erfpunt gaat het wiel door een professionele firma laten opkuisen en behandelen voor bewaring. Aan de hand van het soort hout gaat Erfpunt ook trachten te bepalen waar het wiel gemaakt werd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio