Ekerse moord wordt eerste assisenproces in Vlinderpaleis

Themabeeld. Foto: Victoriano Moreno

Ekerse moord wordt eerste assisenproces in Vlinderpaleis

Print
Antwerpen / Ekeren -

De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft Tom V. (25) donderdag naar het Antwerpse hof van assisen verwezen voor de moord op Yves Van Oers (37) uit Ekeren. Het zal wellicht het eerste assisenproces zijn dat volgend jaar in het Vlinderpaleis zal plaatsvinden.

Yves Van Oers werd op maandag 24 juli 2017 dood teruggevonden in zijn appartement aan de Konijnenberg in Ekeren. Hij was met een mes om het leven gebracht. Het slachtoffer was voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag, toen hij zijn verjaardag gevierd had op café. Ook Tom V. werd in hetzelfde café gesignaleerd en was samen met Van Oers vertrokken.

De twintiger gaf zichzelf die maandagavond aan bij de politie. Hij vertelde dat hij met het slachtoffer naar diens appartement was gegaan. Van Oers zou zich daar volgens hem te opdringerig gedragen hebben. Ze hadden ruzie gekregen en de situatie was volledig uit de hand gelopen.

Tom V., die nog niet bekend was bij het gerecht, werd aangehouden voor moord. Hij zit nog altijd in voorhechtenis. Zijn assisenproces is wellicht het allereerste dat in het Vlinderpaleis zal plaatsvinden.

Door de renovatiewerken in het oude gerechtsgebouw aan de Britselei was het oorspronkelijk de bedoeling om de zeldzame assisenprocessen die er nog zouden zijn in Tongeren te laten doorgaan, zoals dat het geval was met de zaak van de Mechelse seriemoordenaar Renaud Hardy.

Maar toen het Grondwettelijk Hof vorig jaar oordeelde dat de hervorming van assisen ongrondwettelijk was en assisenprocessen dus geen ‘zeldzaamheid’ zouden blijven, moest er een oplossing worden gevonden voor het organiseren van de Antwerpse assisenzaken.

“Zowel de Regie der Gebouwen, de FOD Justitie als de rechterlijke orde hebben nu de intentie om de assisenzaken voor de provincie Antwerpen te laten doorgaan in het Vlinderpaleis. Daarvoor dienen er echter aanpassingen te gebeuren aan één van de zittingszalen. Het is nu wachten op de timing van deze werken, voordat er assisenzaken kunnen worden ingepland. We verwachten dat het eerste proces ten vroegste voor het voorjaar van 2019 zal zijn”, zegt Tom Hoorens, woordvoerder van het hof van beroep.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio