Groen pleit voor meer waterbussen, nieuwe tram- en treinstations, een singeltram,…

Groen Antwerpen heeft woensdag haar ‘sporenoffensief’ voorgesteld. Met het project wil de partij een alternatief bieden voor de auto.

JaTi

Het toekomstverbond voor Antwerpen gaat uit van een modal split van 50/50 in de Antwerpse regio, waarbij dus minstens 50 procent van het verkeer duurzaam is. Om dat te bereiken, moeten minstens 40.000 auto’s tijdens de avondspits uit circulatie gehaald worden. Groen pleit daarom onder meer voor een uitbreiding van het openbaar vervoer.

“40.000 auto’s uit de file halen is de doelstelling”, zegt Wouter Van Besien. “Dat kan alleen als we investeren in een kwalitatief alternatief. Vandaag stellen wij onze plannen voor om dat in de praktijk om te zetten. Het gaat om een totaalvisie over hoe we duurzame mobiliteit vastleggen voor de volgende generaties.”

Singeltram

Groen wil meer investeringen in trein-, tram- en waterbusinfrastructuur. Ze gaat voor een uitbreiding van de waterbussen op de as Albertkanaal – Havendokken en Waasland – centrum – haven en een efficiënter gebruik van de spoorweginfrastructuur. “Hier gaat het zowel om het toegankelijk maken van stations, het in gebruik nemen van onderbenutte of gesloten stations, als het openen van nieuwe stations (zoals Waaslandhaven, Haven Rechteroever en Spoor Oost). Groen stelt de verlenging van bestaande tramlijnen voor. De partij wil een singeltram aanleggen, metrokokers in gebruik nemen en nieuwe stations openen.”

Van Besien: “Het openbaar vervoer van de toekomst moet geïntegreerd zijn. Als het alternatief voor de wagen niet goedkoop, stipt, proper en kwalitatief is, is dat een maat voor niets. Ons streefdoel is om de helft van de Antwerpenaars op een abonnement te laten overstappen, waarbij die abonnementen niet op naam staan, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Dat abonnement geeft je dan ruime mogelijkheden in een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Wouter Van Besien Antwerpen