© EPA-EFE

Kim Jong-un belooft kerncentrale te sluiten en zal voor het eerst in de geschiedenis “snel” Zuid-Korea bezoeken, Trump verheugd

Kim Jong-un heeft woensdag beloofd om zijn belangrijkste kerncentrale in Yongyon te sluiten en internationale inspecteurs in het land toe te laten. Dat zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in woensdag. Onduidelijk is wel wanneer de ontmanteling zal plaatsvinden en hoe die precies zal gebeuren. Evenmin duidelijk is wat de Noord-Koreaanse leider in ruil verwacht, wel zou hij Zuid-Korea snel een bezoekje brengen.

Na afloop van de tweede onderhandelingsronde op de drie dagen durende top in de Noord-Koreanse hoofdstad Pyongyang deelden Kim en Moon ook mee dat Kim Seoel “snel” zal bezoeken. Het zou de allereerste keer zijn dat een Noord-Koreaanse leider naar Zuid-Korea trekt. Ook het bezoek van Moon was opmerkelijk: het was immers 11 jaar geleden dat een Zuid-Koreaanse president de grens overstak. Beide landen gaan nu proberen om samen de Olympische Spelen in 2032 binnen te halen, klonk het bij Moon.

Eerder ondertekenden beide leiders een gezamenlijke verklaring. Aansluitend ondertekenden ook de twee ministeries van Defensie een akkoord om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

Materiaal voor kernwapens

In het complex van Yongyon staan een kernreactor en een opwerkingsfabriek waar plutonium aangemaakt kan worden voor kernwapens. Ook staat er een fabriek voor de verrijking van uranium, dat eveneens voor kernwapens gebruikt kan worden.

Moon zei dat een kernwapenvrij schiereiland niet langer een verre wensdroom is. Beide leiders verklaarden dat ze hun inspanningen gaan opvoeren om het Koreaanse schiereiland van kernwapens te ontdoen.

Kim en Moon hadden eerder hun tweede onderhandelingsronde beëindigd over nucleaire ontwapening, een duurzame vredesoplossing en een verbetering van de inter-Koreaanse betrekkingen. Na de eerste onderhandelingsronde een dag eerder in het hoofdkwartier van de Arbeiderspartij vond de tweede ronde woensdag plaats in het gastenverblijf van de staat in Paekhawon, waar Moon overnacht.

Het is al de derde Koreaanse top dit jaar en de eerste tussen Moon en Kim in Pyongyang. De Zuid-Koreaanse president wil de vastgelopen onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS weer op gang brengen. Kim bevestigde al meermaals zijn bereidheid om te “denucleariseren”. Maar nog steeds is onduidelijk hoe en wanneer die nucleaire ontmanteling zal plaatsvinden en wat Kim als tegenprestatie van de VS verwacht.

Trump verheugd

De Amerikaanse president Donald Trump zegt “erg opgewonden” te zijn over het akkoord tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Dat liet hij woensdag weten via Twitter.

“Kim Jong-Un stemde ermee in om nucleaire inspecties toe te laten, behoudens definitieve onderhandelingen, en om een testsite en lanceerplatform permanent te ontmantelen in de aanwezigheid van internationale experts”, aldus Trump. “Noord- en Zuid-Korea zullen zich ook samen kandidaat stellen om de Olympische Spelen van 2032 te organiseren. Zeer spannend!”, voegde hij eraan toe.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio