Verkiezingen 2018 - Hoboken

© Groen Hoboken

Lijst Groen Hoboken voorgesteld: “Met planten loodvervuiling tegengaan”

Groen Hoboken heeft zijn kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober voorgesteld. Huidig districtsschepen van jeugd, sociaal beleid, lokaal gezondheidsbeleid Omar Fathi werpt zich op als lijsttrekker. Vlak na hem staat districtsraadslid Hilde Smeulders.

ANRO

“Bijna alle anderen op de lijst zijn verse krachten die nog nooit zijn opgekomen bij verkiezingen”, zegt Titia van den Engel, voorzitter van Groen Hoboken. “We hebben nieuwe mensen gevonden die zich engageren het verenigingsleven, een heel aantal werkt ook als leerkracht.”

De partij stelt enkele speerpunten voor. Naast een aanpak van armoede wil ze meer groen in het straatbeeld. “Wonen in een gezond Hoboken is belangrijk”, zegt lijsttrekker Fathi. “Bomen zorgen voor een betere luchtkwaliteit en een stabiel microklimaat.”

Ook verkeersveiligheid is een prioriteit, zegt Fathi. “We gaan voor veilige fietspaden en een veilige fietsinfrastructuur op drukke banen. We kiezen voor een verkeersluw centrum en gaan in samenspraak met de lokale middenstand op zoek naar geschikte locaties voor parkeergelegenheid voor de mindervalide bezoekers die gebruikmaken van de auto.”

Metaalopnemende planten

Tegen de loodvervuiling heeft de partij een eigen middel. “Metaalopnemende beplanting kan helpen om de loodvervuiling in de grond tegen te gaan.” Groen wil dus planten zetten die het lood uit de grond opnemen. Uit die planten kunnen ze het lood in vaste vorm eruit halen. Dat kan dan eventueel gerecycleerd worden.”

Groen heeft twijfels bij het metaalverwerkende bedrijf Umicore. “Moet zo’n bedrijf wel aan een woonwijk staan?”, zegt voorzitter van den Engel. Umicore volgt de gezondheid van de bewoners in de omliggende wijken op. “Maar vlak buiten die wijken wonen nog ongeruste mensen, zij worden niet geïnformeerd. Wij willen daar als district iets aan kunnen doen.”

1 Omar Fathi (38j) districtsschepen

2 Hilde Smeulders (46j) verkeersleider Infrabel

3 Yassin Markai (34j) verzekeringsagent en zwemlesgever

4 Betty Van Dyck (63j) gepensioneerd

5 Hilal Aldarweesh (19j) student

6 Geert Pichal (45j) postbeamte

7 Sam Staut (33j) leraar

8 Noke Van den Elsacker (35j) leraar

9 Pauline Depière (44j) account Director

10 Francois Loupart (42j) innovatie Consultant

11 Marga Willems (65j) gepensioneerd

12 Koen Cassiers (68j) gepensioneerd

13 Robert Van den Elsacker (64j) gepensioneerd

14 Patricia Beuckelaers (61j) gepensioneerd

15 Anja Adams (44j) bediende

16 Esther Verbist (42j) psychiatrisch verpleegkundige

17 Jasper Van Hoey (20j) student

18 Marlies Van den Elsacker (35j) trajectbegeleider

19 Matthias Versluys (35j) leerkracht

20 Mariko Van Damme (30j) opvoedster

21 Karim Tabaouni (38j) arbeider/zelfstandige

22 Rajaa Zerhouni (41j) zelfstandige/ voorzitter vzw

23 Bruno Luyckx (53j) bediende

Verkiezingsnieuws