Philippe De Backer: “Economie, veiligheid op zee en reputatie staan op het spel”

Foto: BELGA

Philippe De Backer: “Economie, veiligheid op zee en reputatie staan op het spel”

Print

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) is niet te spreken over de staking bij de loodsen en sluiswachters die zorgen voor een blokkering van de Vlaamse havens.

De Backer noemt de acties “onverantwoord” en “onaanvaardbaar”. “Het beschermen van de eigen belangen van een kleine groep mag nooit het algemeen welzijn bedreigen”, aldus De Backer, die ook wijst op de veiligheidsrisico’s.

“De vakbonden gijzelen vandaag de havens in ons land. Ik roep iedereen op deze acties te stoppen”, aldus De Backer. “Oplossingen vind je rond de tafel, niet door de kostwinning van duizenden mensen en de reputatie van honderden bedrijven op de helling te zetten. De Antwerpse haven alleen al zorgt voor 143.000 jobs en voor 19 miljard euro toegevoegde economische waarde.”

Volgens De Backer zetten de acties ook de reputatie van België als maritieme natie op het spel. De Open Vld-staatssecretaris wijst ook op de mogelijke veiligheidsrisico’s. “Deze morgen lag de ankerplaats op zee al vol, omdat schepen niet naar onze Belgische havens kunnen. Zo wordt het alleen maar drukker en onveiliger op zee. Sommige schepen worden voorlopig afgeleid naar andere havens.”

De Backer dringt aan op een snelle oplossing en herhaalt zijn pleidooi voor een minimale dienstverlening voor de loodsen en sluiswachters.

Nu in het nieuws