© BELGA

Liesbeth Homans nodigt ambtenarenvakbonden uit voor overleg

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) heeft de ambtenarenvakbonden bij de Vlaamse overheid uitgenodigd voor een overleg op dinsdagmiddag. Dat meldt het kabinet-Homans aan Belga. De N-VA-minister opent daarmee de deur voor vervroegde onderhandelingen over het Vlaams personeelsstatuut.

Het zit er al enkele weken bovenarms op tussen de Vlaamse ambtenarenvakbonden en minister Homans. De vakbonden zijn niet te spreken over de hervormingen aan het personeelsstatuut bij de Vlaamse overheid. Die hervormingen zijn kort voor het zomerreces goedgekeurd door de Vlaamse regering.

In principe zouden de vakbonden en Homans volgende week maandag (24 september) starten met onderhandelingen. Maar dat heeft de bonden de voorbije weken en dagen niet tegengehouden om prikacties en stakingsacties te organiseren. Een actie bij de loodsen veroorzaakt trouwens sinds maandagavond hinder voor het scheepvaartverkeer, onder meer in de haven van Antwerpen.

Homans veroordeelde die acties al, maar zet de deur nu wel open voor vervroegde onderhandelingen. “We zijn altijd bereid geweest om de onderhandelingen vroeger aan te vatten. Daarom heeft de minister de vakbonden uitgenodigd om vanmiddag (dinsdagmiddag, red.) aan tafel te zitten”, aldus de woordvoerder van Homans.

Acties niet opgeschort

De socialistische vakbond ACOD bevestigt een uitnodiging te hebben ontvangen van de minister. Het gaat om een informeel gesprek, dinsdagnamiddag. “We gaan luisteren naar wat de minister te vertellen heeft”, zegt Van Wesemael.

De acties bij de Vlaamse maritieme diensten worden niet opgeschort. “We stoppen enkel als de minister haar volledige voorstel voor de statuutwijziging van tafel veegt”, zegt Van Wesemael.

LEES OOK. Loodsen staken: driekwart van trafiek Antwerpse haven geblokkeerd, ook grote hinder voor binnenvaart

MEER OVER staking ambtenaren

Nu in het nieuws