Verkiezingen 2018 - Deurne

© PVDA

PVDA organiseert tentenkamp op Arena voor betaalbaar wonen

Een deel van de sociale woningen in de Arenawijk in Deurne wordt binnenkort afgebroken en gerenoveerd, een ander deel wordt verkocht. De bewoners kampen nog met vragen en onzekerheden. De PVDA organiseerde zaterdag daarom een tentenkamp om hen te steunen.

JaTi

De woningen in de Gabriel Vervoortstraat worden afgebroken, gerenoveerd en vervangen. De woningen in de Dordrechtlaan worden verkocht. “Dat renovatie noodzakelijk is, beseft iedereen die hier in de wijk woont of op bezoek komt heel goed”, zegt Peter Mertens, lijsttrekker voor de PVDA in Antwerpen. “Maar buiten een persmoment van de burgemeester op ATV en een infobrief van Woonhaven in hun brievenbus, weten de bewoners van niets. Ze blijven vooral achter met veel onzekerheden en onduidelijkheden.”

© PVDA

Op 30 augustus organiseerde PVDA Deurne een bewonersvergadering. Met de veertig aanwezigen stelden ze een bewonersenquête op. Die is twee weken later door 150 bewoners van de wijk ingevuld, en daaruit volgen enkele eisen.

“Ten eerste moet de stad van deze gelegenheid gebruik maken om het aantal sociale huurwoningen in Antwerpen op te trekken”, zegt Peter Mertens. “Ook in het nieuwe woonproject in de Dordrechtlaan moet minimaal 30% van de nieuwe wooneenheden bestaan uit sociale huurwoningen.”

Geen inspraak

Een andere vraag van de bewoners is de dringende nood aan informatie, duidelijkheid en inspraak. “Dit stadsbestuur maakt altijd dezelfde fouten: ze geven mensen geen inspraak en luisteren niet naar de mensen. Nochtans is deze wijk van de mensen en kennen de bewoners deze wijk het beste”, aldus Peter Mertens. “Hoe gaan zij verhuizen? Wie zal hen helpen? Zullen zij in deze wijk kunnen blijven wonen? Zullen zij nog een betaalbare woning vinden? Het zijn allemaal zaken waarover met de bewoners dringend gesproken moet worden.”

Verkiezingsnieuws